eur:
395.61
usd:
364.94
bux:
65618.77
2024. március 19. kedd Bánk, József
Denisz Smihal eddigi ukrán miniszterelnök-helyettes a parlament kijevi üléstermében 2020. március 4-én, miután a képviselők jóváhagyták kinevezését kormányfővé a távozó Olekszij Honcsaruk helyére.
Nyitókép: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Ezúttal pénzért érkeznek harci rozsomákok Ukrajnába

A 22 tonnás páncélozott személyszállító járműben a vezetőn kívül a parancsnok, a lövész és nyolc katona fér el.

Ukrajna száz új KTO Rosomak típusú páncélozott harcjárművet rendelt Lengyelországtól - jelentette be Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szombaton a Siemianowice Slaskiében található gyártólétesítményben tett látogatása során.

Morawiecki elmondta: személyesen kapta a megrendelést Denisz Smihal ukrán miniszterelnöktől.

A rozsomákról elnevezett 22 tonnás páncélozott személyszállító járműben a vezetőn kívül a parancsnok, a lövész és nyolc katona fér el, és harmincmilliméteres automata ágyúval van felszerelve.

A KTO Rosomak a finn Patria vállalat által fejlesztett és gyártott Patria AMV Lengyelországban licenc-gyártott változata. Az ukrán beszerzés uniós és amerikai pénzügyi támogatással valósul meg.

A lengyel kormányfő szerint a megrendelés annak jele, hogy erős hadiipar van alakulóban a térségben. Hozzátette: egyebek között Szlovéniával és Szaúd-Arábiával is tárgyalnak további beszerzésekről.

A Siemianowice Slaskie-i üzem kapacitása jelenleg évi száz jármű, de Morawiecki jelezte, egyeztet a gyár vezetőivel ennek megduplázásáról.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×