eur:
395.64
usd:
364.84
bux:
65592.49
2024. március 19. kedd Bánk, József
Szöul, 2018. február 11.Kim Jo Dzsong, Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető húga, a Koreai Munkapárt agitációs- és propagandaosztályának helyettes vezetője érkezik a Li Nak Jon dél-koreai kormányfővel tartandó megbeszélésre egy szöuli szállodában 2018. február 11-én. A két észak-koreai vezető a 2018-as phjongcshangi téli olimpia alkalmából tartózkodik Dél-Koreában. (MTI/EPA/Yonhap)
Nyitókép: MTI/EPA/Yonhap

Észak-Korea "tud" Ukrajna "sötét tervéről"

Atomfegyverekkel kapcsolatos, de titok övezi. A diktátor húga állt elő furcsa elméletével.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető befolyásos húga, Kim Jo Dzsong azzal vádolta meg Ukrajnát, hogy nukleáris fegyverhez akar jutni - jelentette szombaton a KCNA észak-koreai hírügynökség.

Kim Jo Dzsong

egy olyan online petícióra alapozza a vádját, amely megjelent Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatalának honlapján, de eddig mindössze 611-en írtak alá,

távol attól a 25 ezres számtól 90 napon belül, amely esetén az elnöknek nyilvánosan állást kell foglalnia róla. Kim szerint a petíció akár az elnöki kabinet "sötét terve" is lehet, de semmivel sem támasztotta alá ezt az állítását.

Kim szerint Zelenszkij saját országa sorsával hazardírozik. Az ukrán hatóságok "gyógyíthatatlan megalomániában szenvednek", azt hiszik, legyőzhetik Oroszországot. Ezzel "létüket fenyegető nukleáris katasztrófát idézhetnek elő" - tette hozzá az észak-koreai vezető húga, aki az Észak-Koreát vezető Munkáspárt központi bizottságának alosztályvezetője.

Hangsúlyozta, hogy az ukrán tisztségviselők több esetben is nyíltan hangoztatták nukleáris ambícióikat, egyebek között a tavalyi müncheni biztonságpolitikai konferencián. Óva intette Ukrajnát attól, hogy az Egyesült Államok általi védelemre hagyatkozzon.

"Ha Zelenszkijék arra alapoznak, hogy elkerülhetik Oroszország megsemmisítő hatalmas tüzét abban az esetben, ha bemenekülnek az amerikai nukleáris védernyő alá, amely egyébként már több helyen lyukas, akkor rossz úton járnak,

a halálba vezetőn"

- mondta.

Az ukrán elnöki honlapon megjelent petíciót csütörtökön indították el, azt követően, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette: Moszkva taktikai nukleáris fegyvereket telepítene Fehéroroszországba. A kérvény támogatói azt akarják elérni, hogy telepítsenek amerikai atomfegyvereket Ukrajnába, vagy az ország fejlesszen saját nukleáris arzenált.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×