eur:
392.79
usd:
366.69
bux:
66389.01
2024. április 25. csütörtök Márk
Eduard Heger szlovák miniszterelnök, Maia Sandu moldovai elnök, Volodomir Zelenszkij ukrán elnök, Robert Golob szlovén és Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök (b-j) a Kijev közelében fekvő Bucsa felszabadításának első évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen az ukrán településen 2023. március 31-én. Egy évvel ezelőtt ezen a napon szabadították fel az ukrán csapatok Bucsát, ahol az orosz katonák mészárlást követtek el civilekkel szemben, a helyi hatóságok adatai szerint 458 embert öltek meg. Oroszország tagadja a vádakat. A mészárlás ügyében jelenleg nemzetközi vizsgálat zajlik.
Nyitókép: MTI/AP/Efrem Lukackij

Emlékezés: egy éve szabadították fel Bucsát - videó

Ukrajna soha nem bocsátja meg az orosz csapatoknak a Bucsa városában elkövetett atrocitásokat – jelentette ki közösségi oldalán Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, a Kijevtől északnyugatra fekvő Bucsa kisváros tavalyi, 33 napos orosz megszállását követő visszavételének első évfordulóján.

Az ukrán kormány a "felszabadítás" évfordulójának alkalmából ünnepélyes keretek között megemlékezést tart a településen, ahol a kijevi vádak szerint orosz katonák számos súlyos atrocitást követtek el a helyi lakosok ellen az Ukrajna elleni támadás kezdetén.

Kijev állítása szerint a város 33 napos orosz megszállása több mint 1400 halálos áldozatot követelt, köztük 37 gyermekét. Több mint 175 ember holttestét találták tömegsírokban és kínzókamrákban, és 9000 orosz háborús bűntényt azonosítottak. Zelenszkij a közösségi médiában az orosz hadsereg "kegyetlenkedései szimbólumának" nevezte a megszállt kisvárosban történteket.

A bucsai megemlékezésen, valamint az azt követő csúcstalálkozón, amelyen az Oroszország által elkövetett háborús bűncselekmények és Moszkva felelőssége kerül terítékre, részt vesz Andrej Plenkovic horvát és Eduard Heger szlovák kormányfő, valamint Maia Sandu moldovai elnök.

Az ukrán erők tavaly március végén foglalták vissza Bucsa és Irpin településeket, azután, hogy az orosz csapatok feladták a főváros elfoglalására tett kísérleteiket, és kivonultak a térségből.

A Bucsa utcáin heverő holttestekről készült képek bejárták a világot.

Az orosz védelmi minisztérium tavaly április 3-án elutasította Kijev vádját, amelyek szerint orosz katonák civileket öltek meg Bucsában. A tárca szerint az orosz fegyveres erők már március 30-án kivonultak a településről, a bűncselekmények "bizonyítékai" pedig csak a negyedik napon kerültek elő, amikor az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) tisztjei megérkeztek a városba.

Az orosz állami tévécsatornákon bemutatott felvételek és magyarázat szerint a visszafoglalást követően feltárt sírokba áprilisban olyan - harcokban elesett - ukrán katonákat temetett el az orosz hadsereg, akiknek holttestét az ukrán kormány nem volt hajlandó átvenni. A jelentések szerint a halottaktól azonosítás céljából DNS-mintát vettek, az elhantolást videóra rögzítették.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×