eur:
368.18
usd:
344.23
bux:
48287.25
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszél az Európai Tanács (ET) elnökével, Charles Michellel tartott sajtóértekezleten Kijevben 2023. január 19-én. Michel az Európai Parlament előző napi strasbourgi plenáris ülésén kijelentette, hogy Ukrajnának több katonai felszerelésre van szüksége, és támogatja az Ukrajnának szánt harckocsik szállítását.
Nyitókép: MTI/AP/Efrem Lukackij

Volodimir Zelenszkij üzent az osztrákoknak – videó

Ausztria volt az egyik utolsó európai uniós tagállam, amely lehetőséget adott parlamenti felszólalásra az ukrán elnöknek.

Fontos, "hogy ne legyünk erkölcsileg semlegesek a gonosszal szemben" - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az osztrák parlament tagjaihoz intézett videobeszédében.

Egyúttal megköszönte Ausztria Ukrajnának nyújtott segítségét.

Az ukrán elnök felidézte: Oroszország négyszáz napja támadta meg Ukrajnát, és hirdetett "totális háborút az emberek ellen". Aláhúzta, nap mint nap emberek halnak meg, nemcsak a harcokban, hanem annak következményei miatt is.

Százhetvennégyezer négyzetkilométert,

Ausztria területének kétszeresét aknák és fel nem robbant lövedékek borítanak

- magyarázta az ukrán elnök. Az oroszok több százezer aknát, gránátot és robbanócsapdát hagytak az épületekben és a kertekben - tette hozzá.

"Amikor támogatásért fordulunk önökhöz, akkor azt kérjük: védjék meg az emberi életeket" - folytatta. Ukrajna biztonságban, békében és szabadságban akar élni - hangsúlyozta Zelenszkij, arra biztatva a képviselőket, hogy keressék fel az országot, és győződjenek meg saját szemükkel a helyzetről.

Az Osztrák Szabadságpárté (FPÖ) volt az egyetlen képviselőcsoport, amely ellenezte az ukrán elnök beszédét. Wolfgang Sobotka házelnök köszöntője után egyedül az FPÖ képviselői nem tapsoltak. Ehelyett Zelenszkij beszédének kezdetén "Helyet a békének" és "Helyet a semlegességnek" feliratú plakátokat tartottak a magasba, majd egységesen elhagyták a termet. Herbert Kickl, az FPÖ frakcióvezetője azzal vádolta a többi frakciót, hogy "veszélyes és differenciálatlan retorikára váltottak a végső győzelem szükségességét hirdetve". A végső győzelem gyakran használt propagandakifejezés volt a náci Németországban.

Sobotka hangsúlyozta: az Ukrajnának nyújtott politikai, pénzügyi és humanitárius támogatás az osztrákok számára kiemelt fontosságú, és készek továbbra is segíteni az országot. Ausztria eddig több mint 129 millió euróval támogatta Ukrajnát pénzügyi és humanitárius segélyek formájában, és közel 94 ezer ukrán menekültet fogadott be. A házelnök biztosította Zelenszkijt, hogy Ausztria a háború befejezése után részt vesz Ukrajna újjáépítésében. Sobotka leszögezte:

"bár Ausztria hivatalosan semleges katonailag, politikailag nem az".

Az ülésteremben számos látogató követte figyelemmel a beszédet a galériáról, köztük Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnök és Vasszil Himinez ukrán nagykövet. Eközben mintegy százan tüntettek a parlament előtt Zelenszkij beszéde ellen.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: eddig nem sikerült jól Milák Kristóf vb-felkészülése, de nála ez nem számít
Exkluzív

Sós Csaba: eddig nem sikerült jól Milák Kristóf vb-felkészülése, de nála ez nem számít

Nem vállal újabb számokat a júliusi fukuokai világbajnokságon az olimpiai bajnok úszó, mert a felkészülésének az utolsó időszakai nem sikerült jól Sós Csaba szerint. A szövetségi kapitány részleteket nem akart elárulni, de hozzátette, Milák Kristóf 2020-ban három héttel a súlyos Covid-megbetegedés után is képes volt világklasszis úszásra.
AKTUÁLIS
Karácsony Gergely és a főváros perre megy

Karácsony Gergely és a főváros perre megy

A fővárosi önkormányzat kedden benyújtja a szolidaritási hozzájárulás rá kiszabott idei mértéke miatti keresetét a Fővárosi Törvényszékhez - jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×