eur:
392.12
usd:
366.41
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Rendőrök hajtják be a röszkei tranzitzóna kapuját 2017. június 18-án. Németh Szilárd, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke ezen a napon látogatást tett a tranzitzónában, majd sajtótájékoztatót tartott.
Nyitókép: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Migráció: emberséges bánásmódot kér a tagállamoktól az Európa Tanács

Az ET szakbizottsága meglátogatta a tranzitzónákat.

Az Európa Tanács kínzás és embertelen bánásmód elleni szakbizottsága (CPT) jelentésében a bevándorlók határokon történő erőszakos visszatoloncolásának megszüntetésére és a rossz bánásmód elleni védintézkedések megerősítésére szólította fel a szervezet tagállamait.

A szakbizottság tagjai tavaly látogatást tettek az Európába vezető jelentősebb migrációs útvonalak mentén található tranzitzónákban, ahol azt tapasztalták, hogy a bevándorlási jogszabályok alapján szabadságuktól megfosztott külföldi állampolgárokkal rosszul bánnak a hatóságok.

A CPT szerint

több hiteles állítás érkezett számos külföldi állampolgártól, akiket a rendőrség és a határőrség fizikailag bántalmazott, és helyzetük előzetes vizsgálata nélkül visszatoloncolták őket.

"Ezeket a személyeket több esetben hosszú ideig fogva tartják, néha embertelen körülmények között. Erőszakos visszatoloncolásuk aggodalomra ad okot, ezért a CPT felszólítja az ET valamennyi tagállamát, hogy teljes mértékben tartsák tiszteletben a nemzetközi jog rendelkezéseit, beleértve a kínzás és az embertelen vagy megalázó bánásmód megelőzésére vonatkozó szabályokat" - hangsúlyozta Alan Mitchell, a szakbizottság elnöke.

Éves jelentésében a szakbizottság kiemelte, hogy a határellenőrzéssel kapcsolatos valamennyi tevékenység során feltétlenül emberi jogi alapú megközelítést kell alkalmazni. Ismertették továbbá a határon szabadságuktól megfosztott külföldi állampolgárokkal való bánásmód javítását célzó megelőző intézkedések sorát, beleértve a visszaküldés és a rossz bánásmód elleni biztosítékok megerősítését, valamint független ellenőrző mechanizmusok létrehozását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×