INFORÁDIÓ
2023. május 28. vasárnap
Csanád, Emil

európa tanács

migráció

tranzitzóna

Rendőrök hajtják be a röszkei tranzitzóna kapuját 2017. június 18-án. Németh Szilárd, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke ezen a napon látogatást tett a tranzitzónában, majd sajtótájékoztatót tartott.

Migráció: emberséges bánásmódot kér a tagállamoktól az Európa Tanács

Infostart / MTI

Az ET szakbizottsága meglátogatta a tranzitzónákat.

Az Európa Tanács kínzás és embertelen bánásmód elleni szakbizottsága (CPT) jelentésében a bevándorlók határokon történő erőszakos visszatoloncolásának megszüntetésére és a rossz bánásmód elleni védintézkedések megerősítésére szólította fel a szervezet tagállamait.

A szakbizottság tagjai tavaly látogatást tettek az Európába vezető jelentősebb migrációs útvonalak mentén található tranzitzónákban, ahol azt tapasztalták, hogy a bevándorlási jogszabályok alapján szabadságuktól megfosztott külföldi állampolgárokkal rosszul bánnak a hatóságok.

A CPT szerint

több hiteles állítás érkezett számos külföldi állampolgártól, akiket a rendőrség és a határőrség fizikailag bántalmazott, és helyzetük előzetes vizsgálata nélkül visszatoloncolták őket.

"Ezeket a személyeket több esetben hosszú ideig fogva tartják, néha embertelen körülmények között. Erőszakos visszatoloncolásuk aggodalomra ad okot, ezért a CPT felszólítja az ET valamennyi tagállamát, hogy teljes mértékben tartsák tiszteletben a nemzetközi jog rendelkezéseit, beleértve a kínzás és az embertelen vagy megalázó bánásmód megelőzésére vonatkozó szabályokat" - hangsúlyozta Alan Mitchell, a szakbizottság elnöke.

Éves jelentésében a szakbizottság kiemelte, hogy a határellenőrzéssel kapcsolatos valamennyi tevékenység során feltétlenül emberi jogi alapú megközelítést kell alkalmazni. Ismertették továbbá a határon szabadságuktól megfosztott külföldi állampolgárokkal való bánásmód javítását célzó megelőző intézkedések sorát, beleértve a visszaküldés és a rossz bánásmód elleni biztosítékok megerősítését, valamint független ellenőrző mechanizmusok létrehozását.

Nyitókép: MTI/Kelemen Zoltán Gergely
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018