eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Wikipédia

Vad maradhat Európa utolsó igazi vad folyója

Nemzeti parki rangot kapott Albániában az ország déli részét átszelő Vjosa, Európa utolsó "vad folyója".

Az albán kormány döntését győzelemként értékelik a helyi környezetvédők, akik évek óta küzdenek a Vjosa vízi útját érintő vízerőművek építésének tervei ellen. A minősítés megakadályozza, hogy a folyó és mellékfolyói környezetében beruházásokba kezdjenek.

Edi Rama albán miniszterelnök azt is bejelentette, hogy mintegy 80 millió dollárt különítenek el olyan új létesítmények megépítésére, amelyek megvédik a folyót a szennyvíztől.

"Ma örökre megvédjük az utolsó vad folyót Európában" - mondta Rama az ünnepélyes ceremónián Tepelena városában, mintegy 215 kilométerre a fővárostól, Tiranától.

"Ne felejtsük el, hogy a park területe óriási lesz, 12 700 hektár, amely átszeli az ország teljes egészét" - jegyezte meg a kormányfő.

A Vjosát azért nevezik vad folyónak, mert 270 kilométeren keresztül gátak, erőművek nélkül folyik Görögországból Dél-Albánián át az Adriai-tengerbe.

A folyó és közvetlen környezete mintegy ezer fajnak ad otthont, beleértve a súlyosan veszélyeztetett európai angolnát is.

Albánia szinte teljes villamosenergia-szükségletét vizeiből fedezi, és 30 vízerőmű építését tervezte a folyó mentén, hogy kielégítse a növekvő energiaigényeket.

Az EcoAlbania nevű környezetvédő szervezet, amely tíz éve küzd a folyó megmentéséért, Facebook-oldalán történelmi pillanatnak nevezte, hogy mostantól kezdve a Vjosa végre "örökké szabadon folyhat".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×