eur:
394.96
usd:
363.26
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Wikipédia

Vad maradhat Európa utolsó igazi vad folyója

Nemzeti parki rangot kapott Albániában az ország déli részét átszelő Vjosa, Európa utolsó "vad folyója".

Az albán kormány döntését győzelemként értékelik a helyi környezetvédők, akik évek óta küzdenek a Vjosa vízi útját érintő vízerőművek építésének tervei ellen. A minősítés megakadályozza, hogy a folyó és mellékfolyói környezetében beruházásokba kezdjenek.

Edi Rama albán miniszterelnök azt is bejelentette, hogy mintegy 80 millió dollárt különítenek el olyan új létesítmények megépítésére, amelyek megvédik a folyót a szennyvíztől.

"Ma örökre megvédjük az utolsó vad folyót Európában" - mondta Rama az ünnepélyes ceremónián Tepelena városában, mintegy 215 kilométerre a fővárostól, Tiranától.

"Ne felejtsük el, hogy a park területe óriási lesz, 12 700 hektár, amely átszeli az ország teljes egészét" - jegyezte meg a kormányfő.

A Vjosát azért nevezik vad folyónak, mert 270 kilométeren keresztül gátak, erőművek nélkül folyik Görögországból Dél-Albánián át az Adriai-tengerbe.

A folyó és közvetlen környezete mintegy ezer fajnak ad otthont, beleértve a súlyosan veszélyeztetett európai angolnát is.

Albánia szinte teljes villamosenergia-szükségletét vizeiből fedezi, és 30 vízerőmű építését tervezte a folyó mentén, hogy kielégítse a növekvő energiaigényeket.

Az EcoAlbania nevű környezetvédő szervezet, amely tíz éve küzd a folyó megmentéséért, Facebook-oldalán történelmi pillanatnak nevezte, hogy mostantól kezdve a Vjosa végre "örökké szabadon folyhat".

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×