eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Jun Szok Jol dél-koreai elnök (b) és Kisida Fumio japán kormányfő kezet fog a tokiói miniszterelnöki hivatalban tartott sajtótájékoztatójuk végén 2023. március 16-án. A csúcstalálkozó 12 év óta az első a két szomszédos hatalom között.
Nyitókép: MTI/EPA/YNA

Előremutató eredmények a jelentős japán-dél-koreai találkozón

A gazdasági és politikai kapcsolatok javulását várták elemzők.

Kisida úgy fogalmazott, hogy találkozója Jun Szok Jol dél-koreai elnökkel nagy lépés a két nemzet biztonsági és gazdasági kapcsolatainak rendezése útján, miközben törekszenek az évszázados történelmi problémák megoldására.

Kisida a megbeszéléseket követő közös sajtótájékoztatón elmondta: megállapodtak abban, hogy újraindítják a védelmi párbeszédet és a miniszterhelyettesi szintű stratégiai egyeztetéseket, valamint folytatják a háromoldalú - Japán, Dél-Korea és Kína közötti - kommunikációt.

Jun szerint a csütörtöki találkozó "különös jelentőséggel bír, mivel megmutatja mindkét ország népének, hogy Dél-Korea és Japán különböző problémákkal terhelt kapcsolatai új kezdetet vettek". Hozzátette, hogy a demokratikus értékeket valló két ország "partnerei egymásnak, s együtt kell működniük biztonsági, gazdasági kérdésekben és nemzetközi ügyekben".

Csütörtökön a befolyásos japán üzleti szerveződés, a Keidanren bejelentette, hogy dél-koreai partneriekkel megállapodtak olyan magánalapok létrehozásában, amelyekkel kétoldalú projekteket, köztük ifjúsági csereprogramokat támogatnának. Pénteken a Jun kíséretében lévő, mintegy tucatnyi cégvezető találkozik japán üzletemberekkel.

Jun Szok Jol korábban a koreai-japán nézeteltérések egyik meghatározó elemének rendezésére azt javasolta,

dél-koreai cégek kártalanítsák azokat, akik bíróságon bizonyították, hogy japán cégek Korea 1910 és 1945 közötti megszállása során kényszermunkát alkalmaztak velük szemben.

A tervet Tokióban üdvözölték, a Fehér Ház pedig egyenesen "úttörőnek" minősítette, de több áldozat elutasítja a javaslatot, és a közvélemény-kutatások szerint sem népszerű a gondolat Dél-Koreában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×