eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Wolfgang Schäuble, a német parlament volt elnöke a korábbi törvényhozási beszédeit rögzítő hanglemezzel a parlamenti képviselősége 50. évfordulójának alkalmából rendezett berlini ünnepségen 2023. január 16-án. A lemezt Friedrich Merztől, a német Kereszténydemokrata Unió, a CDU elnökétől (b2) kapta ajándékba. Mellette Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (b) és Friede Springer német lapkiadó (j). Schäublét először 1972-ben választották meg a CDU képviselőjének és 2017. október 21-én lett a német történelem leghosszabb ideje szolgáló parlamenti képviselője.
Nyitókép: MTI/EPA POOL/Clemens Bilan

Szakértő: országossá váló berlini ügyek miatt törnek előre a kereszténydemokraták

Az InfoRádiónak nyilatkozó Bauer Bence (MCC) szerint a berlini tartományi választások CDU-sikert mutató eredményei Olaf Scholznak is hordoznak üzenetet; már a főváros is ébred, hogy a migrációnak mennyi vetülete van.

Mint az Infostart is beszámolt róla, az ellenzéki Kereszténydemokrata Unió (CDU) kapta a legtöbb szavazatot a Berlinben tartott tartományi törvényhozási választáson a hétvégén. A CDU a szavazatok 28,2 százalékát gyűjtötte össze, az eddigi kormánykoalíció legnagyobb tagja, a Német Szociáldemokrata Párt 18,4 százalékkal zárt, nagyobbik koalíciós partnerük, a Zöldek ugyancsak 18,4 százalékon végzett.

Bauer Bence, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének igazgatója az eredményt elemezve az InfoRádióban elmondta, sokan számítottak a CDU győzelmére, de ekkorára azért nem.

"Durván 10 százalékkal vezet a CDU a második helyezett SPD-vel szemben. Ez nagy különbség. Ha megnézzük a berlini közállapotokat, a közbiztonságot, illetve azt a tényt, hogy ismételni kellett a választást, mert rosszul szervezték meg a korábbit, de akár a közlekedést, a lakhatáspolitikát, a fejlesztést, ezek mind olyan témák voltak, amelyek a konzervatív CDU-nak kedveztek" - említette Bauer Bence, aki szerint a CDU jól kampányolt, ezért nyert.

Pedig általában mintha az európai fővárosokban a szociáldemokrata vagy baloldali pártok aratnának. Ezt kommentálva az intézetigazgató azt mondta, Berlinben sincs ez másképp, a baloldali pártok majdnem 50 százalékos szavazatarányt szereztek - majdnem.

"Vörös-zöld-vörös többség van Berlinben, a szociáldemokratáknak, a Zöldeknek és a posztkommunista Die Linkének, vagyis a posztkommunistáknak többsége is van a törvényhozásban, de összességében nagyon lefelé mutató tendenciát produkáltak; feltételezhető, hogy a CDU alakít kormányt vagy az SPD-vel vagy a Zöldekkel. De természetesen

az is lehetséges, hogy a választás vesztesei, a három eddigi kormánypárt folytatja az együttműködést"

- fejtegette.

Hogy a mostani eredmény mennyire Olaf Scholz kancellár kritikája, arra Bauer Bence azt mondta: természetesen az.

"Minden tartományi választásnak van egy helyi eleme, de mindig a szövetségi politikát is befolyásolja, mert úgymond igazi közvéleménymérés. Az SPD nem népszerű, Olaf Scholz nem népszerű, a berlini és a szövetségi közviszonyok pedig egybecsengenek, a baloldal alakítja a város és az ország sorsát, most pedig rosszul szerepelt. És fontos, hogy

a szövetségi tanácson keresztül a tartományok is beleszólnak a szövetségi törvénykezésbe,

így aztán közvetlen hatása van a berlini választásnak a szövetségi politikára is" - húzta alá.

Külön kiemelte, hogy a menekültkérdés mekkora szerepet játszott a helyzetben.

"Nagyot, mert a menekültkérdésnek

  • szociális,
  • lakhatási,
  • munkaerő-piaci, de akár
  • közbiztonsági

vetülete is van, és ezek a témák Németországban a föderális államberendezkedés végett tartományi szinten jelennek meg. Láttuk a szilveszteri rendbontásokat, amelyeket javarészt migránsok követtek el, és a berlini szavazók számára is világossá vált, hogy a berlini közbiztonság nem csak szilveszter óta van rossz állapotban."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×