eur:
389.39
usd:
362.65
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Légi felvétel a pusztítás nyomairól a délkelet-törökországi Kahramanmarasban 2023. február 13-án, egy héttel a Dél-Törökországot és Észak-Szíriát sújtó 7,8-es erősségű földrengés után. A természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma meghaladja a 29 ezret, a sérülteké a 80 ezret.
Nyitókép: MTI/EPA/Tolga Bozoglu

A Műegyetem mérnökei is a törökországi földrengés helyszínére mentek

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem négy szakértője török kollégáikkal rész vesznek a károk felmérésében, valamint a mélyből történő mentés biztonságossá tételében a földrengés sújtotta Hatay tartományban.

A Műegyetem Építőmérnöki, és Építészmérnöki Karának szakemberei az Isztambuli Műszaki Egyetem munkatársaival közösen részt vettek a sérült lakóépületek állékonyságvizsgálatában, és szakvéleményt adnak a megmaradt infrastrukturális műtárgyak állapotáról.

Feladatuk, hogy a mélyebb feltárási, mentési munkálatok helyszínét, a rom lokális környezetét biztonságossá tegyék – ismertette a közleményben Joó Attila László, a BME Hidak és Szerkezetek Tanszékének egyetemi docense.

A tájékoztatás szerint

a BME oktatói szombat délután érkeztek meg a földrengés sújtotta Hatay tartományba,

ahol Antakyában csatlakoztak az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság HUNOR mentőcsapatához. A szakemberek már szombat este bekapcsolódtak a mentési munkálatokba, amit egy újabb, 4-es erősségű utórengés nehezített.

A műegyetemi szakértői csoport további tagjai Völgyi István az Építőmérnöki Kar, valamint Ther Tamás és Ther Pál az Építészmérnöki Kar oktatói.

Az együttműködés keretét az adja, hogy a BME és az Isztambuli Műszaki Egyetem is az EELISA egyetemi szövetség tagjai. A kiutazás megszervezéséhez a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Török Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége, valamint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság nyújtott segítséget. A küldetés várhatóan tíz napig tart.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×