INFORÁDIÓ
2023. március 26. vasárnap
Emánuel

jimmy carter

guineaféreg

ázsia

afrika

Ez lehet a második betegség, amelyet sikerül teljesen eltörölni

Ez lehet a második betegség, amelyet sikerül teljesen eltörölni

Infostart

A feketehimlő után a guineaféreg-betegség lehet a második olyan kór, amelyet teljesen sikerül eltüntetni a Föld színéről.

Korábban afrikai és ázsiai emberek millióinak életét keserítette meg a betegség, amelyet gyógyszerek nélkül sikerülhet teljesen felszámolni: a The Guardian cikke szerint 2022-ben mindössze 13-ra csökkent a jelentett esetek száma az amerikai Carter Központ adatai alapján. Ha a számot megerősítik, az lesz a valaha a guineaféreg-betegség történelmében leírt legalacsonyabb szám.

2021-ben is igazán alacsony, mindössze 15 volt a frissen diagnosztizált megbetegedések száma, ami azoknak az erőfeszítéseknek köszönhető, melyekkel több mint 40 éve igyekeznek megelőzni a betegség kialakulását többek között az ivóvíz minőségének javításával.

Ha tényleg eltűnik a betegség, ez lehet a második olyan kór, amelyet teljes mértékben sikerül eltüntetni a Földről, ráadásul

nem oltás vagy gyógyszer segítségével, hanem az átadás megelőzésével.

"Partnereink, különösen az érintett falvakban élők, nap mint nap velünk együtt dolgoznak azon, hogy megszabadítsuk a világot ettől a csapástól. Bátorít bennünket, hogy célunk hamarosan megvalósulhat" – nyilatkozott az adat kapcsán Jimmy Carter volt amerikai miniszterelnök, a Carter Központ társalapítója.

A központ 1986-ban kezdte meg munkáját a guineaféreg-betegséggel szemben: akkor

évente 3,5 millió ember fertőződött meg

21 ázsiai és afrikai országban. Pakisztán, India és Uganda már megszabadultak a kórtól, tavaly pedig a Dominikai Demokratikus Köztársaság is csatlakozott a már tiszta országok csapatához. A Közép-Afrikai Köztársaság is csak egy feltételezett esetet jelentett, melyet vizsgálnak.

Jelenleg a következő országokban fordul még elő endémiásan a megbetegedés (zárójelben a 2022-es adat):

  • Csád (6)
  • Dél-Szudán (5)
  • Etiópia (1)
  • Angola, Mali és Szudán, ahol nem jegyeztek fel tavaly megbetegedést.

Ahhoz, hogy teljesen meg tudjon szabadulni az emberiség a betegségtől, állatokban is nullára kell csökkenteni annak előfordulását. Szerencsére e téren is megfelelő irányba haladnak az adatok: tavaly ötödére esett vissza a fertőzött állatok regisztrált száma.

A drakunkuliázisként is ismert betegségben érintettek általában ivóvízzel fogyasztják el a guineaféreg-lárvákat. Ha ez megtörtént, nincs mód arra, hogy megállítsák a folyamatot: nagyságrendileg egy év után hólyagok képződnek a betegek testén,

amelyeken keresztül aztán az akár egyméteresre nőtt férgek távoznak.

A betegek akár hónapokra legyengülnek az élősködő miatt.

Nyitókép: Pexels
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018