eur:
392.69
usd:
366.01
bux:
66453.28
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pexels

Ez lehet a második betegség, amelyet sikerül teljesen eltörölni

A feketehimlő után a guineaféreg-betegség lehet a második olyan kór, amelyet teljesen sikerül eltüntetni a Föld színéről.

Korábban afrikai és ázsiai emberek millióinak életét keserítette meg a betegség, amelyet gyógyszerek nélkül sikerülhet teljesen felszámolni: a The Guardian cikke szerint 2022-ben mindössze 13-ra csökkent a jelentett esetek száma az amerikai Carter Központ adatai alapján. Ha a számot megerősítik, az lesz a valaha a guineaféreg-betegség történelmében leírt legalacsonyabb szám.

2021-ben is igazán alacsony, mindössze 15 volt a frissen diagnosztizált megbetegedések száma, ami azoknak az erőfeszítéseknek köszönhető, melyekkel több mint 40 éve igyekeznek megelőzni a betegség kialakulását többek között az ivóvíz minőségének javításával.

Ha tényleg eltűnik a betegség, ez lehet a második olyan kór, amelyet teljes mértékben sikerül eltüntetni a Földről, ráadásul

nem oltás vagy gyógyszer segítségével, hanem az átadás megelőzésével.

"Partnereink, különösen az érintett falvakban élők, nap mint nap velünk együtt dolgoznak azon, hogy megszabadítsuk a világot ettől a csapástól. Bátorít bennünket, hogy célunk hamarosan megvalósulhat" – nyilatkozott az adat kapcsán Jimmy Carter volt amerikai miniszterelnök, a Carter Központ társalapítója.

A központ 1986-ban kezdte meg munkáját a guineaféreg-betegséggel szemben: akkor

évente 3,5 millió ember fertőződött meg

21 ázsiai és afrikai országban. Pakisztán, India és Uganda már megszabadultak a kórtól, tavaly pedig a Dominikai Demokratikus Köztársaság is csatlakozott a már tiszta országok csapatához. A Közép-Afrikai Köztársaság is csak egy feltételezett esetet jelentett, melyet vizsgálnak.

Jelenleg a következő országokban fordul még elő endémiásan a megbetegedés (zárójelben a 2022-es adat):

  • Csád (6)
  • Dél-Szudán (5)
  • Etiópia (1)
  • Angola, Mali és Szudán, ahol nem jegyeztek fel tavaly megbetegedést.

Ahhoz, hogy teljesen meg tudjon szabadulni az emberiség a betegségtől, állatokban is nullára kell csökkenteni annak előfordulását. Szerencsére e téren is megfelelő irányba haladnak az adatok: tavaly ötödére esett vissza a fertőzött állatok regisztrált száma.

A drakunkuliázisként is ismert betegségben érintettek általában ivóvízzel fogyasztják el a guineaféreg-lárvákat. Ha ez megtörtént, nincs mód arra, hogy megállítsák a folyamatot: nagyságrendileg egy év után hólyagok képződnek a betegek testén,

amelyeken keresztül aztán az akár egyméteresre nőtt férgek távoznak.

A betegek akár hónapokra legyengülnek az élősködő miatt.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ugrik az OTP részvénye

Ugrik az OTP részvénye

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×