eur:
395.58
usd:
366.99
bux:
65324.57
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Camille Ehre / The New England Journal of Medicine

Sikerült kiirtani egy kórokozó férget

Már csak 14 humán esete ismert a guineaféreg által okozott betegségnek.

Tavaly a guinea-, más néven medinaféreggel való megfertőződésnek már csak 14 humán esete vált ismertté az egész földkerekségen, ezzel akár meg is valósulhat Jimmy Carter volt amerikai elnök álma, hogy még életében teljesen kiirtsák az emberek köréből a féregbetegséget - közölte az atlantai Carter Center.

Egy évvel korábban még 27 esetet jelentettek Afrikából. A tavalyi eseteket mindössze négy országban, Csádban, Etiópiában, Dél-Szudánban és Maliban észlelték.

Az adatok látványos javulást tükröznek a globális féregellenes kampány kezdőévéhez, 1986-hoz képest, amikor 3,5 millió ember szervezetébe jutott be a parazita az egészségtelen ivóvízzel.

Az atlantai Carter Centert a volt amerikai elnök és felesége, Roslynn hozta létre, hogy világszerte közegészségügyi kampányokat indítsanak és finanszírozzanak a drakunkuliázis nevű féregbetegség kiirtására.

A drakunkulizást a guineaféreg (más néven medinaféreg, dracuncula medinensis) nevű fonalféregfajta okozza. A féreg petéit a vízibolha terjeszti, és akkor kerül a szervezetbe, amikor az emberek állatokkal közösen használt vízforrásokban fürdenek, mossák a ruháikat és ezt a vizet isszák, azaz a legszegényebbek betegsége.

Egy féreg egymillió pete lerakására is képes.

A lárvák az emberi szövetben kelnek ki és szaporodnak, majd az akár egyméteresre is megnövő féreg a bőrön át - legtöbbször a kézen és a lábon át - kirágja magát, miután peték ezreit hagyja a szervezetben. A betegség nem halálos, de a féreg okozta fájdalom akár három hónapra is munkaképtelenné teheti az embereket, a féregtelenítés is hetekig eltarthat.

Gyógyszer és védőoltás nincs ellene. Ehelyett vízszűrőket osztanak ki és enyhe hatású rovarirtóval irtják a hordozóját a vizekben. A falusiak figyelmét felhívják, hogy csak biztonságos vizet igyanak, és ne használjanak fertőzött vizet.

"Óriási eredmény a féregellenes programban, hogy elmondhatjuk, egy nyolcmilliárd lakosú bolygón mindössze 14 ember fertőződött meg a parazitával" - jelentette ki Adam Weiss, a Carter Center drakunkulizásellenes programjának igazgatója.

Az állatok, köztük a kutyák és macskák körében is 45 százalékkal csökkent a drakunkulizás előfordulása 2021-ben az egy évvel korábbihoz képest a Carter Központ adatai szerint.

A 97 éves exelnök egyik életcéljának tűzte ki a féregbetegség felszámolását. Carter elborzadva nézte az 1980-as években, amint egy hosszú féreg kimászott egy asszony mellkasából Ghána egyik északi, eldugott vidékén. Eltökélte, hogy fellép a betegség kiirtásáért, és akkor úgy vélte, ez a harc tíz évig fog tartani. Ghánában 2011-ben hirdettek győzelmet a féreg fölött.

A drakunkuliázis lehet az első, parazita okozta betegség - és az 1979-ben felszámolt himlő után a második betegség -, amelyet sikerül világszerte felszámolni. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint azonban legutolsó eseteket a legnehezebb felszámolni, mert többnyire elszigetelt, távoli és nehezen megközelíthető térségekben fordulnak elő.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában óvatos emelkedéssel indult a nap,  Amerikában pedig mínuszos nyitásra van kilátás. A magyar piacon jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×