eur:
394.25
usd:
368.91
bux:
66396.61
2024. április 25. csütörtök Márk
Szarvasmarha Ficsor Árpád mezőgazdasági vállalkozó dunaharaszti tehenészetében, ahol Nagy István agrárminiszter az őstermelőket érintő változásokról tartott tájékoztatót 2021. január 7-én. Kedvező adózási feltételeket és csökkenő adminisztrációs terheket biztosít a kormány az új családi gazdaságokról szóló törvényben a gazdálkodóknak.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Szupertehenek klónozását jelentette be Kína

Szokatlanul nagy mennyiségű tejet ad az a három állat, amelyekből újakat "gyártottak", ha igaz minden úgy, ahogy bemondták.

Rendkívüli módon tejelő teheneket klónozott Kína. Az eredmény segítheti az országot abban, hogy ne kelljen külföldről behozott fajtákra támaszkodnia tejipara ellátásához.

A kínai Északnyugati Mezőgazdasági és Erdészeti Tudományos és Technológiai Egyetemen klónozott állatok Ninghszia tartományban születtek a kínai holdújévet megelőző időszakban a tartomány állami lapjának tudósítása szerint - írja a CNN.

Nagyon megugrott a tejhozamuk

Az állatokat Holstein fríz fajtából hozták létre, egy év alatt 18 tonna, életük során pedig 100 tonna tejet adnak. Ez 1,7-szerese annak a mennyiségnek, amelyet 2021-es adatok szerint egy Amerikában tartott tehén ad.

Az első a három klónozott állat közül egy már december 30-án megszületett:

császármetszéssel kellett világra segíteni nagy, több mint 56 kilós súlya miatt.

A tudósok összesen 120 embriót klónoztak tehenek fülsejtjeiből, és ezeket ültették be tehenekbe.

Kevés az igazán jól tejelő tehén

Csin Japing vezető kutató szerint eredményük áttörést jelent, mert így Kína gazdaságos módon juthat hozzá a lehető legjobb tehenekhez. Kínában jelenleg tízezer tehénből mindössze öt képes 100 tonna tej adására teljes élete során. Ezeket az állatokat érdemes szaporítani, sokuk esetében azonban csak életük vége felé derül ki, hogy ennyire jó a tejhozamuk. A Global Times szerint

a kínai tejelő tehenek 70 százalékát a tengerentúlról hozzák be.

Csin Japing szerint két-három év alatt egy ezer tehénből álló állományt tudnak létrehozni, amely jó alap ennek a függőségnek a megszüntetésére.

A klónozás terén

Számos országban, köztük az Egyesült Államokban is, a gazdák a klónozott állatokat pároztatják a hagyományos állatokkal, hogy a génállományhoz olyan kívánatos tulajdonságokat adjanak, mint a magas tejtermelés vagy a betegségekkel szembeni ellenálló képesség.

Kína az elmúlt években jelentős előrelépést tett az állatok klónozása terén: tavaly egy kínai vállalat létrehozta a világ első klónozott sarki farkasát.

2017-ben kínai tudósok közölték, hogy olyan klónozott szarvasmarhát állítottak elő, amely fokozottan ellenálló a szarvasmarha-tuberkulózissal szemben, amely számos országban veszélyt jelent az állatokra.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×