eur:
392.52
usd:
365.92
bux:
66783.97
2024. április 25. csütörtök Márk
A tallinni Dómhegyi Palota épülete, amelyben ma az észt törvényhozás ülésezik.
Nyitókép: MTI Fotó: Soós Lajos

Teljesen elmérgesedett Moszkva és két balti ország kapcsolata

Jelenleg a kölcsönös követi kitiltásnál tartanak a felek.

Oroszország alacsonyabb szintre szállítja le diplomáciai kapcsolatait Észtországgal, amelynek keretében távozásra szólította fel az észt nagykövetet - jelentette be a moszkvai külügyminisztérium. Válaszul Észtország is közölte, hogy kiutasítja a tallinni orosz nagykövetet.

"Az észt nagykövetnek a következő hónapban el kell hagynia Oroszországot, és azután mindkét országot ideiglenes ügyvivő (charge d'affairs) fogja képviselni egymás fővárosában nagykövet helyett" - közölte az orosz külügyminisztérium. Az intézkedést

azzal indokolta, hogy Észtország csökkentette a tallinni orosz nagykövetség létszámát.

"Az elmúlt években az észt vezetés szándékosan rombolta teljes kapcsolatrendszerét Oroszországgal. Tallinn a ruszofóbiát és a hazánkkal szembeni ellenségeskedést állami szintre emelte" - olvasható a moszkvai nyilatkozatban.

Az észt külügyminisztérium az orosz lépésre válaszul felszólította a tallinni orosz nagykövetet, hogy február 7-én hagyja el Észtországot.

Észtország és balti szomszédai, Lettország és Litvánia a NATO-szövetségesek azon csoportjába tartoznak, amely erősen szorgalmazza, hogy Németország szállítson Ukrajnának Leopard harckocsikat az orosz invázió elleni harchoz. Észtország a múlt héten - más szövetséges országokhoz csatlakozva - fegyverszállítmányt küldött Ukrajnának.

"Az észt kormány azt kapta, amit megérdemelt" - kommentálta a két ország közötti kapcsolat leszállítását Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

Lettország is

Észtország után Lettország is bejelentette hétfőn, hogy kiutasítja az orosz nagykövetet, miután Moszkva közölte, hogy alacsonyabb szintre helyezi diplomáciai kapcsolatait az általa oroszgyűlölettel vádolt Észtországgal.

Az Észtországgal szolidaritást vállaló Lettország közölte, hogy február 24-től alacsonyabb szintre helyezi az Oroszországgal fenntartott diplomáciai kapcsolatokat, és ezt Oroszországtól is elvárja - jelentette be Twitter-üzenetben Edgars Rinkevics lett külügyminiszter.

Az orosz külügyminisztérium hétfőn jelentette be, hogy a tallinni orosz nagykövetség létszámának jelentős csökkentése és a Moszkvával való teljes kapcsolatrendszer szándékos lerombolása miatt csökkenti a diplomáciai kapcsolatok szintjét a balti állammal, az észt nagykövetnek is el kell hagynia Moszkvát, így a jövőben ideiglenes ügyvivő képviseli majd a két országot.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×