eur:
389.69
usd:
363.58
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Ulf Kristersson, az Európai Unió soros elnöki tisztségét betöltő Svédország miniszterelnöke (k) felszólal az Európai Parlament plenáris ülésének megnyitóján Strasbourgban 2023. január 17-én. Svédország január elsején vette át hat hónapra az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét Csehországtól.
Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

A svéd kormányfő a jogállamiságra, Deutsch Tamás az egységre koncentrálna

Ulf Kristersson bemutatta a svéd tanácsi elnökség programját az Európai Parlamentben. Az atomerőművek terén közös ügyet találhat Magyarország, a jogállamisági ügyekben nem feltételnül egyeznek az álláspontok. A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja várhatóan a magyar vagyonnyilatkozati formula bevezetését fogja javasolni az Európai Parlamentnek.

A legfontosabb az, hogy az unió tiszteletben tartsa a jogállamiságot, mint a politikai, a jogi és a gazdasági együttműködés alapját - jelentette ki az Európai Unió Tanácsának elnökségét betöltő Svédország miniszterelnöke Strasbourgban, az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén. Ulf Kristersson (nyitóképünkön), a svéd tanácsi elnökség programját bemutató ülésen közölte, Svédország prioritása, hogy fenntartsa az Európai Unió közös alapvető értékeit, és megerősítse az unió egységét.

Hangsúlyozta, hogy a liberális demokrácia, a népszuverenitás és a jogok tiszteletben tartásának összessége különbözteti meg az Európai Uniót más nemzetközi együttműködésektől.

"Az európai állampolgárok jogainak uniós szintű védelme érdekében fenn kell tartani minden országban a jogállamiságot. Az Európai Unió nem tekintélyelvű, az Európai Uniónak a demokráciák klubjának kell maradnia" - fogalmazott.

Az európai értékek, nem pedig a korrupció, vagy a kapcsolatokat mozgató politika teszi vonzóvá az Európai Uniót - hangsúlyozta.

A jogállamiság megmaradása érdekében a svéd kormányfő fontosnak nevezte az uniós költségvetés védelmét szolgáló feltételességi mechanizmus alkalmazását. Ez a biztosítéka annak, hogy az uniós értékekkel senki se éljen vissza.

Véleménye szerint

az uniós szerződés hetes cikke szerinti eljárások és a jogállamiságról folytatott párbeszédek megmutatták, hogy sok államban még szükséges a javulás ezen a téren. Ennek érdekében a svéd tanácsi elnökség szimpóziumot kíván rendezni

Stockholmban május folyamán. A demokráciát újra és újra meg kell védeni szavakkal és tettek egyaránt.

Az ukrajnai orosz agresszióra adott európai választ erős volt, egységes és határozott - mondta a svéd kormányfő. Svédország a következő hat hónap folyamán segíteni fogja az orosz energiától való függőség megszüntetését célzó uniós erőfeszítéseket, valamint hozzájárul Ukrajna további támogatásához - közölte.

"Az ukrán győzelem létfontosságú Európa és az egész világ számára" - fogalmazott a svéd miniszterelnök, majd hozzátette: mindent meg kell tenni, hogy Ukrajna megmaradjon, Ukrajna jövője ugyanis az Európai Unióban van.

Kristersson a svéd tanácsi elnökség prioritásait hangsúlyozva kijelentette: Európa legyen zöldebb, biztonságosabb és szabadabb.

Svédország elő kívánja mozdítani azt az uniós törekvést, hogy 3035-ig megszűnjön a fosszilis üzemanyagokkal működő gépjárművek európai értékesítése.

Kiemelte: atomerőművekkel rövid távon meg lehet szabadulni a fosszilis üzemanyagok használatától.

Folytatni kell továbbá az együttműködést a szervezett bűnözés felszámolására, közös migrációs politikát kell kialakítani, miközben kezelni kell az illegális bevándorlást a jelenleg rendelkezésre álló eszközökkel.

A mostani helyzetben az Európai Unió szerepe az, hogy szavatolja a biztonságot és a stabilitást - tette hozzá beszédében a svéd miniszterelnök.

Deutsch Tamás: az egység a legfőbb és azt Brüsszel verte szét

A Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője felszólalásában hangsúlyozta, noha a svéd tanácsi elnökség elkötelezettségét fejezte ki az Európai Unió egységének megerősítése mellett, az EU egységét a fősodratú brüsszeli politika az elmúlt években már szétverte.

"Az elhibázott brüsszeli politika szétrombolta az unió egységét" - fogalmazott.

Az illegális migrációval szemben a saját, egyben az EU külső határait is megvédő tagállamok brüsszeli hátbatámadása, a folyamatos jogállmaisági boszorkányüldözés, a hagyományos európai értékek, köztük a család a vallás, a nemzet ellen intézett brüsszeli támadások, valamint a tagállamok nemzeti és alkotmányos szuverenitását csorbító brüsszeli törekvések verték szét az unió egységét - részletezte.

A feladat tehát az Európai Unió egységének helyreállítása, amelyhez fordulatra, az elhibázott brüsszeli politika helyett az uniós szerződések betartására, az európai sokféleség maradéktalan tiszteltben tartására van szükség - tette hozzá Deutsch Tamás.

Később, újságíróknak nyilatkozva elmondta: "Most, a politikai válság feloldása érdekében, az Európai Unió Brüsszel által lerombolt egységének helyreállításán kell fáradozni". Hozzátette: ennek feltétele, hogy minden EU-intézmény betartsa az uniós szerződéseket, valamint az, hogy maradéktalanul tiszteletben tartsa az unió kulturális és politikai sokféleségét.

Kiemelte: Magyarország egyetért a svéd tanácsi elnökség programjában hangoztatott kijelentéssel, miszerint fontos a jogállamiság értékeinek védelme.

Az Európai Parlament több képviselőjét is érintő korrupcióról a fideszes EP-képviselő azt mondta, az EU-nak jelentős erejű eszközök állnak rendelkezésére a megvesztegetések felderítésére, ugyanakkor "verebekre lőnek", azaz - mint mondta - a tagállamok vélt korrupciós problémáival kapcsolatban használják azokat. Arra hívta fel a figyelmet, hogy közvetlen kapcsolat áll fenn a korrupciós ügyben érintett szocialista EP-képviselők és a magyar dollárbaloldal között, amely könnyen tetten érhető, ugyanis - mint emlékeztetett - magyar EP-képviselők közös fotókat tesznek közzé és tartanak rendezvényeket a gyanúba keveredett Eva Kaili leváltott EP-alelnökkel.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja várhatóan a magyar vagyonnyilatkozati formula bevezetését fogja javasolni az Európai Parlamentnek

- mondta Deutsch Tamás. Emlékeztetett: az Európai Bizottság visszakövetelte a korábban támadott magyar vagyonnyilatkozati rendszert, ugyanis átláthatatlanabbnak és kevésbé hatékonynak találta az EP hasonló formuláját. Mivel az uniós bizottság véleménye szerint a magyar jogi rendszer megfelelő a korrupció elleni küzdelemre, európai parlamenti bevezetése segítheti a korrupciós botrányban súlyosan érintett uniós intézmény hasonló törekvését - tette hozzá Deutsch Tamás.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×