eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Az előző esti heves tűzvészben megrongálódott párizsi Notre-Dame székesegyház 2019. április 16-án. A lángok a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton, a tetőszerkezetnél keletkeztek, és onnan terjedtek tovább. A tűz következtében összeomlott az épület huszártornya és odaveszett teljes tetőszerkezete.
Nyitókép: Thibault Camus

Megvan, mikor nyithat ki ismét a tűzvész után a Notre-Dame

A 2019-ben leégett templom újjáépítését Emmanuel Macron is sürgette, most kiszivárgott egy időpont is.

Hosszú várakozás után első alkalommal hangzott el olyan ígéret, amely belátható közelségbe hozza a 2019-es tűzvészben súlyos károkat szenvedett Notre-Dame-székesegyház rekonstrukcióját – írja a hirado.hu.

„Elérhető közelségbe kell hozni a felújítást, nem mondhatjuk tovább azt, hogy még 10–15 évbe telik!” – mondta Emmanuel Macron francia köztársasági elnök, amikor a hivatalos párizsi látogatásra meghívott japán miniszterelnök, Fumio Kishida méltatta a Notre-Dame-székesegyház előrehaladott állapotban levő felújítását.

A Le Figaro információi szerint a székesegyházat 2024 decemberében, valószínűleg 8-án, a Szeplőtelen Fogantatás ünnepén nyitják meg újra közösségi és liturgikus célokra, így a szentmisék megtartása is e naptól válna lehetővé. Ezt követően az épület külsején még folytatódnak a felújítási munkálatok.

Jean-Louis Georgelin tábornok, a Notre-Dame helyreállításáért felelős állami hatóság elnöke kifejtette:

a tűzkárok helyreállítása 550 millió euróba fog kerülni,

150 milliót már elköltöttek az épület biztosítására. A 340 ezer francia és külföldi adományozótól mintegy 852 millió euró gyűlt össze.

A tábornok már tavaly decemberben bejelentette, hogy „jelentős előrelépések” történtek a munkálatokban: az északi kereszthajó kőboltozatának rekonstrukciója, nagy méretű fa boltívek felszerelése, amelyek lehetővé teszik a kőboltozatok rekonstrukcióját, a belső tisztítás befejezése, valamint a kápolnák festett díszeinek tisztításának folytatása. A torony felújításához szükséges állványzatot is 2023 áprilisára kell felállítani.

Teljesen megújul a templombelső, így többek között a keresztelő medence és az oltár is. A korszak korábbi emblematikus főoltárát mégsem újítják meg, helyette a 2023. január 6-án elfogadott pályázatok alapján öt művész egyike tervezheti meg az új templombelsőt: Nicolas Alquin, Guillaume Bardet, Pascal Convert, Laurent Grasso vagy Constance Guisset közül a nyáron választanak majd.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×