eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Közösségi oldala miatt ítélnének halálra egy szaúdi professzort

Volt Twitter-fiókja és WhatsAppot is használt.

Még 2017-ben tartóztatták le a 65 éves Awad Al-Qarnit: ez volt a kezdete annak a folyamatnak, amelyben az akkor frissen kinevezett koronaherceggel, Mohammad bin Szalmánnal szembehelyezkedő szaúdiakra lecsaptak.

Fia, az országból azóta elmenekült Nasszer most osztotta meg a The Guardiannel az ellene felhozott vádakat: halálbüntetést kérnek rá.

Horrorbüntetések a közösségi média miatt

Al-Qarnit a szaúdi médiában veszélyes provokátorként jelenítik meg, de a másként gondolkodók szerint Al-Qarni fontos és elismert értelmiségi volt, akit a közösségi médiában sokan követtek, többek között 2 millióan a Twitteren.

Emberi jogi aktivisták és száműzetésben élő disszidensek szerint a királyság a korábbinál erőteljesebben lép fel az ország vezetését kritizálókkal szemben: tavaly Salma al-Shehab leedsi PhD-hallgatót és kétgyermekes anyát

34 év börtönbüntetésre ítélték,

mert Twitter-fiókkal rendelkezett, és mert másként gondolkodókat és aktivisták követett. Egy másik nőt, Noura al-Qahtanit 45 év börtönre ítélték Twitter-használatért.

Ellentmondásos képet festenek magukról

A Nasszer al-Qarni által megosztott ügyészségi dokumentumok azt mutatják, hogy a közösségi média és más kommunikációs eszközök használatát Mohamed herceg uralkodásának kezdete óta kriminalizálják a királyságon belül,

miközben szaúdi befektetők egyre nagyobb részesedést szereznek a Facebookban és a Twitterben is.

Az Al-Qarni elleni vádak fordítása tartalmazza a jogászprofesszor beismerését azzal kapcsolatosan, hogy saját nevén (@awadalqarni) közösségi média-fiókot használt, és azt "véleményének kifejezésére" használta. A dokumentumok szerint azt is elismerte, hogy részt vett egy WhatsApp-csevegésben és használta a Telegramot.

A véleménynyilvánítás ára súlyos

Jeed Basyouni, a Reprieve emberi jogi csoport közel-keleti és észak-afrikai érdekvédelmi vezetője szerint Al-Qarni esete beleillik abba a csoport által megfigyelt trendbe, miszerint tudósok és akadémikusok halálbüntetéssel néznek szembe, mert twittereznek és kifejtik nézeteiket.

Basyouni szerint a királyság igyekszik nemzetközi szinten olyan képet sugározni, mintha a technológiába, a modern infrastruktúrába, a sportba és a szórakozásba fektetne be, miközben

olyanokat ítélnek el, akik ezeket használják.

Egy szaúdi, Ahmed Almutairi korábban a Twitterbe épült be és az ott megszerzett információk alapján legalább egy szaúdi felhasználót, Abdulrahman al-Sadhan több évtized börtönre ítélték egy ott nyitott szatirikus fiók miatt.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×