eur:
370.97
usd:
344.70
bux:
46850.16
2023. június 2. péntek Anita, Kármen
Nyitókép: Pixabay

Szombat éjfélkor fontos változás lesz Horvátországban

Tavaly már majdnem annyi magyar turista utazott Horvátországba, mint a Covid-járvány előtti időszakban – mondta el az InfoRádióban a Horvát Idegenforgalmi Hivatal főmunkatársa.

"Tavaly 602 ezer magyar turista látogatott el Horvátországba, és hárommillió vendégéjszakát töltött ott. Ez 2021-hez képest 31 százalékkal több vendéget és 21 százalékkal több vendégéjszakát jelent. Ez a 2019-es adatok 93 százaléka" – mondta Horváth Mira, a Horvát Idegenforgalmi Hivatal főmunkatársa.

A magyarok a legtöbb turistaéjszakát Tengermelléken, Isztria, Split és Dalmácia területén töltötték el. A legkedveltebb település Crikvenica volt, a második helyen Vir, a harmadikon pedig Rovinj végzett.

Horváth Mira szerint 2023-nak két szenzációja van Horvátországban: egyik a schengeni övezethez való csatlakozás, a másik pedig az euró bevezetése.

A schengeni csatlakozás turisztikai forgalomra gyakorolt hatása csak pozitív lehet, főként az innen érkező vendégek számára. Az idei év első napjaiban nagy volt a forgalom, emiatt nagy növekedésre számítanak.

Horváth Mira elmondta: a Gorican–Zágráb–Rijeka állami autópályán lévő nemzetközi közúti határátkelő mindig is nagy forgalmat generált, így a horvátok csatlakozása a schengeni övezethez nagy könnyebbség lesz a magyaroknak. Emellett az euró bevezetése is újdonság, amire sokat vártak a magyarok. Január 14-én éjfélig lehet még kunával fizetni Horvátországban, de azután teljesen át fognak állni az eurós fizetésre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Magához tért Amerika, pluszban zártak a tőzsdék

Magához tért Amerika, pluszban zártak a tőzsdék

Az amerikai képviselőház szerdán késő este megszavazta az adósságplafon felfüggesztéséről szóló törvényjavaslatot, és ezzel a szenátus elé terjesztette azt. A lépés óvatos optimizmust hozott a piacokra, az ázsiai tőzsdék jellemzően emelkedtek, és az európai börzéken is mérsékelt emelkedés látszott, és az USA-ban is javult a hangulat. A hazai részvénypiacon a magyar kormány tegnap este bejelentett lépéseire reagált a magyar tőzsde.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×