eur:
393.83
usd:
365.42
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Group of Euro banknotes and a Croatian Kuna.
Nyitókép: GoodLifeStudio/Getty Images

Horvátország az euróbevezetés után: fennakadás volt, drágulás nincs

Horvátországban január elsejétől euróban kell fizetni, ráadásul a határon sem kell már megállni, köszönhetően annak, hogy az ország csatlakozott a schengeni övezethez.

A Horvát Idegenforgalmi Közösség főmunkatársa, Horváth Mira szerint az átállás az nem volt zökkenőmentes, de a bankok és az állampolgárok is felkészültek annyira, hogy kezelni tudják a helyzetet. Mint mondta, az euró bevezetése miatt, rövid ideig, a fizetések többnyire készpénzben történtek.

Azok a magyar turisták, akik Horvátországban töltötték az ünnepeket, a legtöbb helyen használhatták a bankkártyájukat.

Horváth Mira azt is elmondta, hogy

január 14-én éjfélig még lehetséges kunában is fizetni, a visszajárót azonban már euróban kapjuk. Ezután viszont már csak eurót lehet majd használni.

Az idegenforgalmi szakember megnyugtatott mindenkit, hogy akinek maradt kunája, az Horvátországban 2023 végéig beválthatja a postákon, bankokban. Az év végét követőn pedig a horvát nemzeti bankban lehet visszaváltani még egy ideig a régi horvát fizetőeszközt.

Horvátországban egy ideig még mind euróban, mind pedig kunában feltüntetik az árakat. Ezzel megkönnyítik az embereknek az átállást – közölte Horváth Mira. Azt is elmondta, hogy olyan alkalmazásokat, táblázatokat is találhatunk az interneten, amelyek segítségével gyorsan kiszámolhatjuk az átváltást.

A Horvát Idegenforgalmi Hivatal főmunkatársa úgy látja, hogy

az euró bevezetése egyelőre nem jelent drágulást Horvátországban,

mivel az átváltás előre rögzített árfolyamon történik. Eszerint egy eurót pontosan 7,53 kunáért cserélnek be.

Horvátország az euró bevezetése mellett, a tavalyi év végén, a schengeni övezethez is csatlakozott. Ez nagy könnyebbséget jelent a magyar utazóknak, mivel már megállás és ellenőrzés nélkül lehet áthajtani a határon, így pedig rövidülhet az út a tengerpartra.

Január 1-jén Horvátországnak Szlovéniával, Magyarországgal és Olaszországgal közös összes szárazföldi és tengeri határátkelőhelyén megszűnt az ellenőrzés. Ám a horvát nemzetközi repülőterek három hónapos átmeneti időszak alatt állnak át a határellenőrzés átalakítására a beléptetéskor, ezért ott csak március 26. után lehet majd útlevél- vagy határellenőrzés nélkül a schengeni államokból Horvátországba belépni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×