eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök sajtótájékoztatót tart a Minszktől délre fekvő Aszipovicsi településen lévő katonai támaszponton, ahol a Szövetségi Eltökéltség-2022 kódnevű közös fehérorosz-orosz hadgyakorlat zajlik 2022. február 17-én.
Nyitókép: MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko

Súlyos perek Fehéroroszországban

Megkezdődött csütörtökön Minszkben Alesz Bjaljacki bebörtönzött ellenzéki vezető, a 2022. évi Nobel-békedíj egyik díjazottja pere - közölte az aktivista által alapított Vjaszna (Tavasz), a legnagyobb fehérorosz jogvédő szervezet. Jövő héten újságírók, utána az elnökválasztás második helyezettje elleni eljárások indulnak.

A Vjaszna a közösségi portálokon tette közzé, hogy Alesz Bjaljackit és a vele együtt bíróság elé állított munkatársait, Valjancin Sztefanovicsot és Uladzimir Labkovicsot a bíróságon a tárgyalás kezdetén lehetett látni a vádlottaknak fenntartott fémketrecben. A három férfi 2021 júliusa óta van őrizetben.

Bjaljacki két jogvédelmi szervezettel - az orosz Memoriallal és az ukrán Polgári Szabadságok Központjával - közösen kapta tavaly a Nobel-békedíjat "az emberi jogok, a demokrácia iránti elkötelezettségéért".

A 60 éves Bjaljackit és társait a 2020. évi tömegtüntetések után tartóztatták le, amelyekkel a vitatott tisztaságú 2020. augusztusi elnökválasztás után az országot 1994 óta irányító Aljakszandr Lukasenka újraválasztása ellen tiltakoztak.

Bjaljacki, Sztefanovics és Lakovics ellen eredetileg adócsalás miatt emeltek vádat. A Vjaszna novemberi közlése alapján héttől tizenkét évig terjedő börtönnel sújthatják őket. A szervezet szerint azzal vádolják őket, hogy "szervezetetten nagy mennyiségű készpénzt csempésztek át a fehérorosz határon" és "a közrend súlyos sérelmére közösségben elkövetett cselekményeket pénzeltek".

A negyedik vádlott, Zmitro Salaujov, aki felett távollétében mondanak ítéletet, mert Lengyelországba menekült, mondvacsinált pernek nevezte az eljárását az AFP francia hírügynökség megkeresésére. "Képtelenségnek" nevezte vádakat és a bírósági eljárási "színházat".

További eljárások

Hétfőn a Tut.by hírportál több újságírója, közöttük Marina Zolatava főszerkesztő pere kezdődik. Őket adócsalással és gyűlöletkeltéssel vádolják.

Január 17-én az elnökválasztáson a hivatalos végeredmény szerint második helyen végzett Svjatlana Cihanouszkaja ellenzéki vezető pere kezdődik, a Litvániában élő politikus távollétében. Ellene számos vádpontban - hazaárulás, összeesküvés a hatalom alkotmányellenes megragadására, valamint szélsőséges szervezet létrehozása és vezetése - folyik eljárás. Férjét, Szjarhej Cihanouszkit 2021 decemberében ítélték 18 évi elzárásra "tömeges zavargások szervezése", "gyűlöletkeltés", "a közrend megzavarása" és "a választási bizottság bojkottálása" címén.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×