eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

Két, gyermekét mentő apa is a hullámokban lelte halálát

Két napon belül ketten haltak meg Ausztráliában, mikor megpróbálták kimenteni gyermeküket a hullámok fogságából - számolt be az ausztrál média.

Új-Dél-Wales északi részén egy fiatal lányt magával sodort az áramlat kedden, mire 42 éves apja a vízbe vetette magát, hogy segítsen gyermekén, de a hullámok őt is elragadták - tájékoztatott az AAP ausztrál hírügynökség rendőrségi forrásokra hivatkozva.

A lányt végül egy szörfös mentette ki a tengerből, aki az apáért is visszament, de ő az azonnali újraélesztési kísérletek ellenére életét vesztette.

Hasonló körülmények között vesztette életét vasárnap egy rendőr is, aki fuldokló fia segítségére sietett. A 44 éves férfinek sikerült kiszabadítania 14 éves fiát az áramlat fogságából, de őt magukkal ragadták a hullámok.

A férfi családjával fürdőzött Narooma közelében egy felügyelet nélküli partszakaszon, amikor a szerencsétlenség történt - számolt be a 9News ausztrál tévécsatorna.

Egy csapat ember egy csónakkal kiemelte a rendőrt a tengerből, de életét már nem tudták megmenteni.

Forrás: beachsafe.org.au
Forrás: beachsafe.org.au

A két tragédiát a veszélyes behúzó áramlatok okozhatták, amelyek a világ számos tengerpartján jellemzőek. Ezek az (angolul rip current vagy rip tide nevű) áramlások erőteljesen a nyílt víz felé húzzák az úszókat. Ausztráliában a cápatámadások mellett ezek az áramlatok indokolják, hogy általában a strandfelügyelettel rendelkező partszakaszokon javasolják a fürdőzést.

Az ausztrál strandfelügyelet honlapján több ismeretterjesztő videó is szerepel arról, mennyire veszélyes ez a jelenség, hogyan lehet felismerni a behúzó áramlatot, illetve mit lehet tenni, ha valaki beleúszott és elkezdett besodródni a mély víz felé.

A megmeneküléssel kapcsolatban az alábbi tanácsokat adják:

Ha valaki ilyen behúzó áramlatban találja magát, igyekezzen megőrizni a nyugalmát és mérje fel a lehetőségeit.

  • Karját felemelve segítséget kérhet, ha vannak a parton.
  • Próbálhat együtt lebegni az áramlattal, ami visszaviheti a partra vagy elérhet vele egy homokpadra.
  • Úszhat párhuzamosan a parttal vagy a megtörő hullámok felé, így kikerülhet a veszélyes áramlatból, mivel azok általában néhány méter szélesek.
  • Megjegyzik: ha az egyik nem válik be, érdemes próbálkozni másik módszerrel.

A behúzó hullámot a partról úgy lehet észrevenni, ha úgy tűnik, egy területen eltérő a tenger habzása, vagy a ha partra érkező hullámok megtörnek egy szakaszon.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×