eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
DOHA, QATAR - APRIL 01: Ali Daei of IR Iran during the FIFA World Cup Qatar 2022 Final Draw at Doha Exhibition Center on April 1, 2022 in Doha, Qatar. (Photo by Marcio Machado/Eurasia Sport Images/Getty Images)
Nyitókép: Marcio Machado/Eurasia Sport Images/Getty Images

Futball-legenda családját fenyegetik Iránban

Nemzetközi repülőjárat útvonalát változtatták meg annak érdekében, hogy Ali Dáji felesége és lánya ne tudja elhagyni az országot.

A kormányellenes tüntetéseket támogató Dáji családja éppen Dubajba utazott volna, hogy csatlakozzanak a volt focistához családi nyaralásukon. A Teheránból induló gép azonban a Perzsa-öböl egy, iráni fennhatóság alatt álló szigetén szállt le azért, hogy Dáji feleségét és lányát leszállítsák róla.

Nem indokolták meg az esetet, a két nő pedig visszatért Teheránba - írja a BBC.

Az iráni tüntetések hulláma szeptemberben indult, amikor a 22 éves Mahsza Amini rendőri őrizetben elhunyt. Azért tartóztatták le, mert nem megfelelő módon takarta el haját.

Az azóta tartó tüntetésekre lecsapó erőszak eredményeképp emberjogi aktivisták szerint 500 tüntető halt meg, köztük 69 gyerek, és ezreket tartóztattak le.

Az Irna iráni állami hírügynökség szerint Dáji felesége, Mona Farrokhazari ígéretet tett arra, hogy tájékoztatja a hatóságokat, mielőtt elhagyja az országot, miután a házaspár "kapcsolatba került az iszlám forradalom ellenes csoportokkal".

Az Irna szerint gépük Kish szigetén szállt le, és "Ali Dáji felesége és lánya leszállt a gépről".

Dáji azt mondta, családja csak néhány napra ment volna Dubajba.

"Ha megtiltották volna nekik a kiutazást, a rendőrség útlevélrendszerének ezt jeleznie kellett volna. Erről senki nem tájékoztatott engem" - tette hozzá.

Az egykori focista szeptemberben egy, a közösségi médiában közzétett bejegyzésben arra szólította fel a kormányt, hogy "az elnyomás, az erőszak és a letartóztatások helyett inkább

oldja meg az iráni nép problémáit".

Decemberben teheráni ékszerüzletét és éttermét is bezáratták a hatóságok.

A letartóztatások mellett az iráni hatóságok több hírességnek, művésznek és prominens személyiségnek megtiltották, hogy elhagyja az országot, miután támogatták a tömegtüntetéseket.

Az 53 éves Ali Dáji Irán egyik leghíresebb sportolója. A labdarúgó-válogatott korábbi szövetségi kapitánya 109 gólt szerzett nemzetközi szinten az 1990-es években és a 2000-es évek elején, ezzel egészen addig világrekorder volt, amíg Cristiano Ronaldo el nem vette a csúcsát.

Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Hamarosan örökké élhetünk?

Hamarosan örökké élhetünk?

Egy furcsa és stagnáló társadalomhoz vezetne, ha az emberek még 120 évesen is élnének – véli Venki Ramakrishnan, Nobel-díjas molekuláris biológus. A „Miért halunk meg: Az öregedés új tudománya és a halhatatlanság keresése” című könyv szerzője szerint ráadásul irreális elképzelése az, hogy halálunkig megmaradnak szellemi képességeink. Ezért is int óvatosságra a biológiai törvényekkel dacoló öregedéskutatásokkal kapcsolatban, amelyekből egyre több indul, és nemcsak a technológiai fejlődés adta lehetőségek miatt. Azért is, mert a világ legnagyobb részén egyre nő a várható élettartam, aminek egészen a gazdasági és társadalmi következményei lesznek. Nem a lehető leghosszabb élet tehát a legfontosabb célja ezeknek a kutatásoknak, hanem lehető leghosszabb viszonylagos egészségben eltöltött élet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×