eur:
394.44
usd:
370.48
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Pexels

Irán felülvizsgálja a hidzsábviselés szabályait

Azt ugyanakkor tagadják, hogy feloszlatták volna az erkölcsrendőrséget.

Mohammad Dzsafar Montazeri iráni főügyész csütörtökön azt mondta, hogy az iráni parlament és az igazságszolgáltatás felülvizsgálja az ország kötelező hidzsábtörvényét - írja a reformpárti Entekhab a CNN szerint.

Jelenleg az iráni nők számára kötelező hidzsábot viselni, a törvényt pedig az erkölcsrendészet tartatja be. A hidzsáb körüli viták azt követően váltak központivá, hogy a 22 éves Mahsa Amini rendőri őrizetben hunyt el. Azért vitték be, mert nem tett eleget a hidzsábviselés követelményének.

Egy nő halála lehet a fordulat kezdőpontja

A fiatal nő halálának hatására sokan álltak a reformpárti tüntetések mellé, köztük Taraneh Alidoosti ismert iráni színész is. A tömegtüntetések apropója kezdetben még Amini halála volt, azóta azonban a rezsim elleni tiltakozássá fordultak át. A hatóságok nagy szigorral csapnak le a tüntetőkre, a megmozdulásokon résztvevőkre fizikai erőszak bevetésével csapnak le és letartóztatások is történnek.

A CNN nemrégiben feltárta azt is, hogy a zavargások kezdete óta

az iráni fogolytáborokban szexuális erőszakot alkalmaztak tüntetőkkel, köztük fiúkkal szemben.

"Mind a parlament, mind az igazságszolgáltatás dolgozik az ügyön, például éppen tegnap volt egy találkozónk a parlament kulturális bizottságával, és a következő egy-két héten belül látni fogják az eredményeket" - mondta Montazera a hidzsábtörvénnyel kapcsolatban.

Nem tudni, mi változik

Arról azonban nincs információ, hogy milyen változtatások várhatók az 1979-es iszlám forradalom után életbe lépett törvényen, ha egyáltalán lesznek ilyenek.

Egy riporter kérdésére, miszerint feloszlatják-e az ország erkölcsrendőrségét, Montazeri az iráni állami média szerint a következőket mondta:

"Az erkölcsrendőrségnek

semmi köze az igazságszolgáltatáshoz.

Ott szüntették meg, ahol elindították. Természetesen az igazságszolgáltatás továbbra is figyelemmel kíséri a társadalom viselkedését".

Az állami tévé cáfol

Az arab nyelvű Al-Alam állami televízió azt állította, hogy a külföldi média úgy állította be Montazeri megjegyzéseit, mintha az iszlám köztársaság a tüntetések hatására visszalépést tervezne, de megjegyzései annyit jelentenek, hogy az erkölcsrendőrségnek nincs közvetlen köze az igazságszolgáltatáshoz.

"De az Iráni Iszlám Köztársaság egyetlen tisztviselője sem állította, hogy az erkölcsrendőrséget feloszlatták"

- hangzott el az Al-Alamban vasárnap délután.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Most kiderül, milyen állapotban van a magyar lakásállomány

Most kiderül, milyen állapotban van a magyar lakásállomány

Nemcsak a rezsiköltség, de a fenntarthatóság szempontjából is kulcsfontosságú, hogy a hazai lakásállomány milyen állapotban van. Gyakran szóba kerül, hogy globálisan az épületállomány és az építőipar felelős a globális szén-dioxid-kibocsátás közel 40 százalékáért, amit a lakásállomány energiahatékonysága is nagyban befolyásol. Hogy Magyarországon mennyire számít korszerűnek az állomány, illetve melyik korszakban épült a legtöbb lakás, azt az alábbiakban néztük meg.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×