eur:
389.39
usd:
363.8
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Robert Golob szlovén miniszterelnök érkezik az Európai Politikai Közösség prágai csúcstalálkozójára 2022. október 6-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Robert Golob: a jogállamiságról nem beszélni kell, hanem megvalósítani

A jogállamiságról nem beszélni kell, hanem meg kell valósítani, és ez azok felelőssége akik a politikai rendszer tagjai - jelentette ki a szlovén miniszterelnök.

Robert Golob azt mondta, az előző kormány idején gyengült a jogállamiság Szlovéniában, és ő "nem akart olyan országban élni ahol nincs jogállamiság." Mint mondta: egy jól működő demokráciában fel kell lépni az olyan álhírek és a gyűlöletbeszéd ellen, amiket a politikai erők finanszíroznak.

A szlován kormányfő hangsúlyozta az uniós bővítési folyamat jelentőségét. Felhívta a figyelmet, hogy Ukrajna és Moldova tagjelölti státusza jó kezdet, de e két ország kezét nem szabad elengedni, a meg kell mutatni nekik, hogy az EU nem csak a kezdetben van mellettük, de hosszú távon is erőfeszítéseket tesz, és elkíséri őket a csatlakozási folyamat végéig.

Felhívta a figyelmet, hogy a nyugat-balkáni régió bővítési folyamata sem torpanhat meg.

Kiemelte, hogy az uniós csatlakozás óriási fejlődési lendületet adott Szlovéniának. "Abban hiszek, hogy az uniós tagság az egyelten módja a béke biztonság és jólét megteremtésének minden állampolgár számára" - tette hozzá.

Az uniós energiapolitikáról beszélve a szlovén kormányfő felszólította az Európai Bizottságot, hogy hozzon ambiciózusabb intézkedéseket a magas energiaárak kezelése érdekében. Véleménye szerint az orosz energiahordozóktól való európai függőséget Moszkva fegyverként használja, és míg az EU-nak sikerült az energiaszükségleteket biztosítani, nem tett elegendő lépest az energiaárak visszaszorítására.

Véleménye szerint az energiafüggetlenséghez vezető egyetlen út a zöld átállás.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 18:38
×
×
×
×