eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A 22 éves iráni Mahsza Amini halála miatt tiltakoznak a tüntetők Irán isztambuli konzulátusa előtt 2022. október 17-én. Iránban és más országokban a fejkendője nem megfelelő viselése miatt őrizetbe vett fiatal kurd nő, Mahsza Amini halála után törtek ki tüntetések szeptember közepén.
Nyitókép: MTI/EPA/Sedat Suna

Újabb tiltakozót akasztottak fel Iránban

A vád szerint halálra késelte a biztonsági erők két tagját. Korábban már kivégeztek egy embert az ősz óta tartó kormányellenes megmozdulásokkal összefüggésben, és vélhetően több mint tíz tiltakozót halálra ítéltek.

Iránban ismét kivégeztek egy embert az ősz óta tartó kormányellenes megmozdulásokkal összefüggésben, a férfi a vád szerint halálra késelte a biztonsági erők két tagját – derült ki az iráni igazságügyi minisztériumhoz közel álló Mizan hírportál közléséből.

Madzsidreza Rahnavard a második, akit a szeptember közepe óta tartó megmozdulásokkal összefüggésben kivégeztek. A vád szerint a férfi novemberben, az északkelet-iráni Meshedben késelt meg több embert, közülük négyet megsebesített, és tette után megpróbált külföldre szökni.

Rahnavardot Meshed forradalmi bírósága ítélte halálra, majd a városban nyilvánosan felakasztották.

Az országban szeptember közepe óta zajlanak kormányellenes megmozdulások, melyekben civil aktivisták szerint már több százan vesztették életüket, több mint 18 ezer embert vettek őrizetbe. A megmozdulások miatt először csütörtökön végeztek ki egy elítéltet: a 23 éves Mohszen Sekarit zavargások szításával vádolták, valamint azzal, hogy megpróbált végezni az Iráni Forradalmi Gárdához köthető milícia több tagjával.

Aktivisták arra figyelmeztettek, hogy

zárt tárgyalásokon vélhetően már több mint 10 embert halálra ítéltek a tüntetésekkel összefüggésben.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×