eur:
393.76
usd:
368.3
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Berit Reiss-Andersen, a Norvég Nobel-bizottság elnöke, Natallja Pincjuk, Alesz Bjaljacki bebörtönzött fehérorosz aktivista felesége, Jan Racsinszkij, a Memorial Társaság orosz emberjogvédő szervezet igazgatóságának elnöke, Olekszandra Matvijcsuk, az ukrán Polgári Szabadságjogok Központja igazgatóságának elnöke, Asle Toje, a Nobel bizottság elnökhelyettese, Anne Enger, Kristin Clemet és Jogen Watne Frydnes bizottsági tagok, valamint Olav Njolstad bizottsági titkár (b-j) a Nobel-békedíjak átadási ünnepségén az oslói városházán 2022. december 10-én. Az ez évi díjat megosztva Bjaljacki, a Polgári Szabadságjogok Központja és a Memorial Társaság nyerte el.
Nyitókép: MTI/AP/Markus Schreiber

Átadták a Nobel-díjakat

A díjazottak a norvég fővárosban, Oslóban, a városházán vehették át a Nobel-békedíjat, Stockholmban pedig a Nobel-díjakat.

A világ legjelentősebb politikai kitüntetését a betiltott orosz Memorial emberi jogi szervezet, a kijevi Polgári Szabadságjogok Központja (CCL) és a bebörtönzött fehérorosz emberi jogi ügyvéd, Alesz Bjaljacki, a Vjaszna (Tavasz) emberi jogi szervezet alapítója kapta.

A CCL elnöke, Olekszandra Matvijcsuk és a Memorial vezetője, Jan Racsinszkij személyesen vehette át a kitüntetéseket és okleveleket. A másfél éve börtönben ülő Alesz Bjaljackinak a hatóságok nem engedélyezték a részvételt az ünnepségen. Őt felesége, Natalja Pincsuk képviselte.

A díjazottakat a hatalmon lévőket bíráló és az alapvető polgári jogok védelmében végzett sokéves munkájukért tüntették ki. A csoportok sokat tettek azért, hogy dokumentálják a háborús bűnöket, az emberi jogok megsértését és a hatalommal való visszaélést - mondta a díj zsűrije.

"Együttesen bizonyítják a civil társadalom jelentőségét a béke és a demokrácia szempontjából" - mondta Berit Reiss-Andersen, a norvég Nobel-bizottság elnöke.

A svéd fővárosban átadták az idei Nobel-díjakat

A svéd Svante Pääbo a emberi evolúció tanulmányozásával kapcsolatos munkásságáért kapta meg orvosi Nobel-díjat.

  • Alain Aspect, John F Clauser és Anton Zeilinger francia, amerikai és osztrák tudósoknak úttörő kvantumfizikai kutatásaikért ítélték oda a fizikai Nobel-díjat.
  • Carolyn R. Bertozzi amerikai, Morten Meldal dán és K. Barry Sharpless amerikai kapta a molekulák építésére szolgáló klikk-kémia és a bioortogonális kémia kifejlesztéséért a kémiai Nobel-díjat.
  • Annie Ernaux francia írónő lett az irodalmi díjazott a nagyrészt személyes emlékeken alapuló írásaiért.
  • A közgazdasági Nobel-díjat pedig Ben S. Bernanke, Douglas W. Diamond és Philip H. Dybvig a bankok szerepének és pénzügyi krízishelyzetek kutatásáért részesült a kitüntetésben.

A stockholmi eseményt megelőzően Oslóban a Nobel-békedíjat vehették a világ legjelentősebb politikai kitüntetés nyertesei, illetve képviselőik. Idén a kitüntetésben a betiltott orosz Memorial emberi jogi szervezet, a kijevi Polgári Szabadságjogok Központja (CCL) és a bebörtönzött fehérorosz emberi jogi ügyvéd, Alesz Bjaljacki, a Vjaszna (Tavasz) emberi jogi szervezet alapítója részesült.

A díjakat októberben hirdették ki, amelyeket hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján adják át.

(A nyitóképen: Berit Reiss-Andersen, a Norvég Nobel-bizottság elnöke, Natallja Pincjuk, Alesz Bjaljacki bebörtönzött fehérorosz aktivista felesége, Jan Racsinszkij, a Memorial Társaság orosz emberjogvédő szervezet igazgatóságának elnöke, Olekszandra Matvijcsuk, az ukrán Polgári Szabadságjogok Központja igazgatóságának elnöke, Asle Toje, a Nobel bizottság elnökhelyettese, Anne Enger, Kristin Clemet és Jogen Watne Frydnes bizottsági tagok, valamint Olav Njolstad bizottsági titkár (b-j) a Nobel-békedíjak átadási ünnepségén az oslói városházán 2022. december 10-én. Az ez évi díjat megosztva Bjaljacki, a Polgári Szabadságjogok Központja és a Memorial Társaság nyerte el.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 19:04
×
×
×
×