eur:
392.25
usd:
366.83
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Rendőrségi helyszínelők jelei Illerkirchbergben 2022. december 5-én, miután egy férfi késsel megtámadott két, iskolába tartó lányt a délnyugat-németországi Ulm közelében fekvő kisvárosban. Az egyik gyermek belehalt sérüléseibe. A gyanúsított egy 27 éves eritreai menedékkérő.
Nyitókép: MTI/AP/DPA/Bernd Weissbrod

Eritreai menedékkérő ölte meg a török tinédzsert, a német rendőrség még keresi az indítékot

Még sok a nyitott kérdés a hétfői illerkirchbergi merénylet nyomán. Egy 14 éves lány életét vesztette, egy 13 éves pedig súlyos sérüléseket szenvedett. Az eritreai merénylőt kórházban ápolják, kihallgatása megkezdődött. A hatóságok tartanak attól, hogy az Ulm melletti kisvárosban történtek tovább fokozhatják a menekültekkel szembeni indulatokat.

Egy késes támadó két iskolába tartó gyereket sebesített meg a Németország délnyugati részén fekvő Illerkirchbergben. A 13 és 14 éves lányokra az iskolabusz-megállóhoz vezető úton támadt rá a baden-württembergi Ulm mellett fekvő kisvárosban. A 14 éves lány a kórházba szállítás után meghalt.

A hatóságok közölték, hogy a halálos áldozat egy migrációs hátterű német lány. Ugyancsak német állampolgárságú társa súlyos, de nem életveszélyes sérüléseket szenvedett.

Azóta ismertté vált, hogy az említett migrációs háttér Törökországra vonatkozott, ezért a berlini török nagykövet is segíti a hatóságok munkáját.

A támadással egy 27 éves eritreai menedékkérőt gyanúsítanak, aki a közelben lakott egy menedékkérőket befogadó szálláson, és ott is fogták el a terrorelhárító egység tagjai.

A feltételezett elkövető magát is megsebesítette, és többórás műtéten esett át.

Az ügyészség egyelőre nem adott ki letartóztatási parancsot ellene, és nem kizárt az sem, hogy korlátozott, illetve teljes mértékben kizárt büntethetőség miatt pszichiátriai klinikára kerül.

A feltételezett tettes erőszakos bűncselekményt korábban nem követett el. A hatóságokkal eddig csak jogosítvány nélküli vezetés miatt gyűlt meg a baja.

A hatóságok most mindenekelőtt azt vizsgálják, hogy mi lehetett a két lány elleni támadás oka, illetve hogy a gyanúsított ismerte-e két áldozatát.

Thomas Strobl, Baden-Wartenberg tartomány belügyminisztere a brutális cselekmény "kíméletlen" felderítését ígérte.

A miniszter a hatóságokhoz hasonlóan nem bocsátkozott találgatásokba a merénylet hátterét illetően.

Az előző napi rendőrségi közleményre emlékeztetve figyelmeztetett annak elkerülésére, hogy általános gyanút fogalmazzanak meg az idegenekkel, a védelemre szorulókkal, illetve a menedékkérőkkel szemben.

Ennek ellenére a politikai dimenzió immár elkerülhetetlennek látszik, különös tekintettel arra, hogy a gyanúsított esetében is egy menedékkérőről van szó.

Erre utal, hogy már a merénylet napjának estéjén az Alternatíva Németországnak (Afd) nevű bevándorlásellenes radikális jobboldali parlamenti párt hívei gyűltek össze a tett helyszínén, és tiltakoztak a migránsok ellen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×