eur:
392.82
usd:
366.04
bux:
66839.1
2024. április 26. péntek Ervin
Aleksandar Vucic szerb államfő munkavacsorára érkezik a brüsszeli Európa-épületbe 2020. február 16-án. A májusra Zágrábba tervezett EU-Nyugat-Balkán csúcstalálkozó előkészítését szolgáló munkavacsora célja az Európai Unió és a balkáni régió hat országa - Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Montenegró, Észak-Macedónia és Szerbia - kapcsolatának elmélyítése.
Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

Szerbia kötéltánca Oroszország és az unió között

Az ukrajnai háború kezdete óta Szerbia folytatja a korábbi, katonai semlegességre és a különböző nagyhatalmak közötti egyensúlyozásra épülő külpolitikáját - olvasható a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének legújabb elemzésében. Az InfoRádióban az egyik szerző, Holka Aranka, az egyetem külső munkatársa beszélt.

Szerbia az utóbbi időben olyan külpolitikát folytat, amiben egyensúlyoz kelet és nyugat között és ez alapján viszonyul az ukrajnai háborúhoz.

Szerbiának prioritás az EU-csatlakozás, de eközben Oroszország felé is tesz lépéseket, sőt fenn kívánja tartani a baráti kapcsolatokat. Ez úgy nyilvánul meg az ukrajnai háború kapcsán, hogy szavakban elítéli a háborút, viszont az uniós szankciókat amiket elvárnának az unió, illetve az Egyesült Államok részéről, azokat nem kívánja egyenlőre bevezetni Oroszország ellen.

Miért fontos Belgrádnak Oroszország?

Az egyik legfontosabb tényező Oroszország koszovói kérdésben elfoglalt álláspontja, ugyanis nem ismeri el Koszovót független államként – ahogy különben Ukrajna sem –, és súlyánál fogva Oroszország az, amelyik akadályozni tudja Koszovó felvételét különböző nemzetközi szervezetekbe.

Másrészt energetikai téren eléggé ki van szolgáltatva Oroszországnak Szerbia, itt elsősorban a gázellátásra kell gondolni. A hazai termelésük egyre inkább csökkenő tendenciát mutat, és az újraválasztását követően Aleksandar Vucic elnök megegyezett Putyinnal egy igen kedvező gázárban. És a szerbek hagyományosan oroszbarátok.

És az Unió

Éppen ezért egyre inkább gyengülnek a nyugati kapcsolatok, hiszen nagy a nyomás az Európai Unió részéről különösen abban, hogy Szerbia csatlakozzon a szankciókhoz. Ezt a kérdést már a remélt EU-tagsággal összefüggésben is emlegetik nyugati politikusok.

Azonban a csatlakozási tárgyalások 10 éve döcögősen haladnak, és a szerb társadalomban is csökken az unió támogatottsága, igaz a relatív többség még mellette van – mondta a szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×