eur:
393.11
usd:
366.53
bux:
66818.43
2024. április 25. csütörtök Márk
Participants sit in front of the Nato logo during the NATO summit in Newport, South Wales, 4 September 2014. World leaders from about 60 countries are coming together for a two-day NATO summit taking place from 04-05 September 2014.  PHOTO: MAURIZIO GAMBARINI/dpa | usage worldwide   (Photo by Maurizio Gambarini/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Maurizio Gambarini/picture alliance/Getty Images

Demkó Attila: meglepő, hogy csak nyolc hónap után történt ilyen komoly incidens

Az oroszok akkor járnának el a saját szempontjukból is helyesen, ha a jövőben nem lőnének határ menti területeket – mondta az InfoRádiónak Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő.

Egy háború soha nem tud teljesen egy országra koncentrálódni, különösen ha van egy nagyon komoly légi komponense. Bizonyos értelemben még meglepő, hogy csak nyolc hónap után történt egy ilyen komoly incidens – mondta az InfoRádiónak Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő, a Matthias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének vezetője.

Mint mondta, az incidensért közvetetten az oroszok felelősek, hiszen az ukránok légvédelmi rakétáját egy orosz eszköz ellen lőtték ki. "A tanulság egyébként az, hogy Oroszországnak rendkívül óvatosan kéne eljárnia a NATO-határok közelében ilyen fegyverek bevetésével" – jelentette ki.

Demkó Attila szerint Oroszországnak nem érdeke a háború kiszélesítése, hiszen Vlagyimir Putyin tisztában van a ténnyel, hogy hagyományos értelemben a NATO sokkal erősebb. A további hasonló baleseteket meg lehetne előzni nyugati eszközök telepítésével a határ mentére, viszont

"ha egy orosz rakétát találat ér, akkor kiszámíthatatlan, hova esnek le a töredékek".

A NATO a rakétaincidens miatt tanácskozik, de az oroszok figyelmeztetésén kívül nyilvánosan nem tesz többet, nem nyilvános keretek között pedig folynak a felek között a tárgyalások. A figyelmeztetésen kívül Lengyelország védelmi rendszerét megerősíthetik rakéták telepítésével.

Az InfoRádió rendkívüli műsorrenddel követi az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit, ezért szerdán 15.15 órától rendkívüli Aréna-adás lesz. A műsor vendége lesz Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense és Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézet igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta az érintett piaci szereplőkkel együttműködve, ezt megelőzően pedig biztosítási termékek ÁSZF-jeit tette egyértelműbbé a fogyasztók számára. A hatékony „puha” felügyelési eszközök és az intézmények fogyasztóbarát hozzáállása miatt nem volt szükség közérdekű keresetek indítására a tisztességtelen feltételek módosítása érdekében - közölte a felügyelet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×