INFORÁDIÓ
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid

ukrajnai háború

incidens

nato

Participants sit in front of the Nato logo during the NATO summit in Newport, South Wales, 4 September 2014. World leaders from about 60 countries are coming together for a two-day NATO summit taking place from 04-05 September 2014.  PHOTO: MAURIZIO GAMBARINI/dpa | usage worldwide   (Photo by Maurizio Gambarini/picture alliance via Getty Images)

Demkó Attila: meglepő, hogy csak nyolc hónap után történt ilyen komoly incidens

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

Az oroszok akkor járnának el a saját szempontjukból is helyesen, ha a jövőben nem lőnének határ menti területeket – mondta az InfoRádiónak Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő.

Egy háború soha nem tud teljesen egy országra koncentrálódni, különösen ha van egy nagyon komoly légi komponense. Bizonyos értelemben még meglepő, hogy csak nyolc hónap után történt egy ilyen komoly incidens – mondta az InfoRádiónak Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő, a Matthias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének vezetője.

Mint mondta, az incidensért közvetetten az oroszok felelősek, hiszen az ukránok légvédelmi rakétáját egy orosz eszköz ellen lőtték ki. "A tanulság egyébként az, hogy Oroszországnak rendkívül óvatosan kéne eljárnia a NATO-határok közelében ilyen fegyverek bevetésével" – jelentette ki.

Demkó Attila szerint Oroszországnak nem érdeke a háború kiszélesítése, hiszen Vlagyimir Putyin tisztában van a ténnyel, hogy hagyományos értelemben a NATO sokkal erősebb. A további hasonló baleseteket meg lehetne előzni nyugati eszközök telepítésével a határ mentére, viszont

"ha egy orosz rakétát találat ér, akkor kiszámíthatatlan, hova esnek le a töredékek".

A NATO a rakétaincidens miatt tanácskozik, de az oroszok figyelmeztetésén kívül nyilvánosan nem tesz többet, nem nyilvános keretek között pedig folynak a felek között a tárgyalások. A figyelmeztetésen kívül Lengyelország védelmi rendszerét megerősíthetik rakéták telepítésével.

Az InfoRádió rendkívüli műsorrenddel követi az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit, ezért szerdán 15.15 órától rendkívüli Aréna-adás lesz. A műsor vendége lesz Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense és Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézet igazgatója.

Nyitókép: Maurizio Gambarini/picture alliance/Getty Images

Kapcsolódó hang

Biztonságpolitika: Oroszországnak sem érdeke a háború kiszélesítése
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018