eur:
389.55
usd:
356.27
bux:
72741.94
2024. július 18. csütörtök Frigyes
Rendőrök és mentőalakulatok tagjai dolgoznak egy robbanás helyszínén Isztambul népszerű sétálóutcájában, az Istiklalon 2022. november 13-án. A detonációnak az első vizsgálatok szerint négy halottja és 38 sebesültje van. A robbanás eredete egyelőre ismeretlen.
Nyitókép: MTI/AP/Francisco Seco

Megszólalt az isztambuli merénylet megszervezésével vádolt PKK

A Kurdisztáni Munkáspárt működését Törökország jó ideje tiltja. Egy másik szíriai kurdok által vezetett szervezet is nyilatkozott.

Mint arról az Infostart is beszámolt, a török sajtó szerint a merénylet elkövetésével gyanúsított szíriai nő, Ahlám Albasír beismerte, hogy a terrorszervezetként nyilvántartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) megrendelésére hajtotta végre a 6 halálos áldozattal és 81 sérülttel járó isztambuli robbantást, és azt, hogy az észak-szíriai Kobaniból kapta a parancsokat. A nőt a török média szerint a PKK titkosszolgálata képezte ki.

A Törökországban betiltott PKK ugyanakkor visszautasította a felelősséget a merényletért. A Kurdisztáni Munkáspárthoz közeli ANF hírügynökség honlapján megjelent közlemény szerint a szervezet úgy fogalmazott, hogy számára szóba se jöhet egy támadás civilek ellen török területen. Hangsúlyozta, hogy

nem támogatnak olyan támadásokat, amelyek közvetlenül civilek ellen irányulnak.

A PKK hangsúlyozta, hogy a török kormány vádaskodásaival egyebek között a kurd milíciák ellen bevetett vegyi fegyverekről akarja elterelni a figyelmet.

A szíriai kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű milíciaszövetség - mozgalmi nevén - Mazlúm Abdiként ismert kurd parancsnoka szintén cáfolta, hogy az SDF-nek köze lett volna az Isztambulban történtekhez.

Süleyman Soylu török belügyminiszter hétfő hajnalban bejelentette, hogy őrizetbe vették a vasárnapi merénylet fő elkövetőjét, aki vélhetőleg az északnyugat-szíriai Afrín térségében jutott át a szíriai-török határon.

A merényletről az Infostarton is részletesen beszámoltunk.

A fiatal nőt több gyanúsítottal együtt az isztambuli Kücükcekmecében található lakásban tartóztatták le, ahol nagy mennyiségű, eurót, aranyat, pisztolyt és lőszereket találtak. Soylu szerint a gyanúsított Görögországba akart menekülni.

Az isztambuli főügyészség nagyszabású nyomozást indított a nagy erejű, TNT-vel végrehajtott támadás után, amelynek csak török halottjai vannak. Egyebek között egy kilencéves kislány és édesapja, illetve egy 15 éves kamaszlány és édesanyja is életét vesztette.

A belügyminiszter tájékoztatása alapján eddig 46 embert vettek őrizetbe.

A merényletet követően Ankara visszautasította az Egyesült Államok részvétnyilvánítását arra hivatkozva, hogy Washington a "kobani kurd terroristák támogatója".

Soylu leszögezte: át kell gondolni, hogy Törökország milyen kapcsolatot akar fenntartani egy olyan állammal, amely terroristákat pártfogol.

Isztambulban legutóbb 2016 szilveszterén követtek el merényletet a Boszporusz partján található Reina klubban. Törökország 2015 és 2017 között számos véres terrortámadás helyszíne volt, amelyek túlnyomó többségét az Iszlám Állam vagy a Délkelet-Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató PKK hajtotta végre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.18. csütörtök, 18:00
Németh Zsolt
az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×