eur:
393.79
usd:
365.13
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Az isztambuli rendőrség által közreadott videóról készített képen őrizetbe vesznek 2022. november 14-én egy nőt, az előző nap Isztambul belvárosában elkövetett, hat halálos áldozatot követelő pokolgépes merénylet gyanúsítottját. A török hatóságok szerint a merénylet a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezethez köthető.
Nyitókép: MTI/EPA/Isztambuli rendőrség

Migrációkutató Intézet: stratégiai terrortámadásnak nevezhető az isztambuli robbantás

A cselekménynek erős politikai üzenete volt - mondta az InfoRádiónak a Migrációkutató Intézet kutatója. A robbantási parancsot Szíriában adhatták ki.

Pénzváltó Nikolett ismertette a legfrissebb adatokat: a vasárnap délutáni robbantásnak 8 halottja és 81 sérültje van. A feltételezett elkövetőn kívül még 45 embert őrizetbe vettek. Köztük van egy nő, akit a támadás elkövetésével vádolnak.

A biztonsági kamerák felvételein az látszik, hogy ez a nő 40 percig ült egy padon, majd elsétált, hátrahagyva egy zacskót, mindössze 1-2 perccel a robbanás történte előtt. Ezért gyanítják, hogy köze volt a merénylethez.

A biztonsági kamera felvételén jobb oldalt látszik a gyanúsított nő.

A hatóságok a szakértő elmondása szerint az előzetes eredmények alapján a Kurdisztáni Munkáspártot, a PKK-t gyanítják elkövetőként, és hivatalos szinten is elhangzott, hogy a parancsot Szíriában adhatták ki és az elkövető is onnan érkezhetett.

Pénzváltó Nikolett szerint szimbolikus és sokat elmond maga a helyszínválasztás is. Az Istiklal a külföldi turisták körében is rendkívül népszerű, már csak ezért is azt lehet gyanítani, hogy politikai üzenetet szándékoztak küldeni az elkövetők.

"Ilyen értelemben tehát egy stratégiai terrortámadásról beszélhetünk. Az biztos, hogy ezek a támadások a török gazdaságra is kihatnak, hiszen kevesebben utaznak majd esetleg Törökországba, márpedig a turizmus rendkívül fontos bevételi forrásuk. Másik oldalról következményei lehetnek ennek a támadásnak Szíria kapcsán is, sőt, alapvetően azt mondhatjuk, hogy a kurd kérdés - a terrorkérdés - az elmúlt hónapokban, években már hagyományosan feszültségforrást jelent Törökország és számos nyugati szövetségese viszonyában, például most a svéd és finn NATO-csatlakozás esetében is."

A robbantás egy közeli étterem belsejéből:

Az arra vonatkozó kérdésre, hogy miként lehet hatékonyan fellépni a robbantásra készülő terroristák ellen, hogyan lehet kiszúrni őket, a kutató elmondta: az illetékes szolgálatoknak nehéz dolga van, mert az Istiklal rendkívül forgalmas, nagyon sokan voltak vasárnap este is, és ilyen tömegben nehéz kiszúrni egy gyanúsan viselkedő egyént. Inkább az a kérdés, hogy az elkövető valóban Észak-Szíriából érkezett-e, illetve a merényletet ott szervezték-e meg. Ha igen, akkor ott lehetett volna esetleg felfigyelni valamilyen gyanús tevékenységre.

(A nyitóképen: Az isztambuli rendőrség által közreadott videóról készített képen őrizetbe vesznek 2022. november 14-én egy nőt.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×