eur:
392.9
usd:
366.73
bux:
66196.91
2024. április 25. csütörtök Márk
Az áldozatok emlékére elhelyezett virágok a halálos tülekedés helyszínén, Szöulban 2022. november 2-án. Szöul belvárosában október 29-én éjjel mintegy százezer ember ünnepelte a halloweent, amikor a tömegben lökdösődés tört ki. Egy szűk utcába betódulva az emberek a tolongásban agyontaposták egymást. A tragédiának több mint 150 halálos áldozata van, köztük több mint 20 külföldi állampolgár.
Nyitókép: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun

Szöuli tömegkatasztrófa: holtan találták az egyik vizsgálat alá vont rendőrt

Az 55 éves Jeong felügyelőre otthonában találtak rá, hírszerző tisztként dolgozott a helyi rendőrség kötelékében.

A 156 ember halálával és 196 további ember megsérülésével járó ithevoni tömegbaleset kapcsán megkezdett nyomozásban a rendőrség intézkedéseit is vizsgálják: Jeongot szerdán függesztették fel azt követően, hogy feltételezték, megpróbálta eltusolni a rendőri mulasztásokat.

Azzal vádolták, hogy felszólította kollégáit: töröljék azokat a még halloween előtt született írásos feljegyzéseket, amelyek felhívták a figyelmet arra, hogy a tömegben súlyos baleset is bekövetkezhet - írja a BBC.

A rendőr testére egy családtagja talált rá otthonában, feltételezik, hogy öngyilkosságot követett el.

Az október 29-i esemény a pandémia kezdete óta első alkalommal megtartott halloweeni felvonulás volt, amely egyes becslések szerint 100 ezer embert vonzott a helyszínre. A rendőrséget már fél hét után nem sokkal figyelmeztették egy hívással, hogy baj lehet a helyszínen - ekkor még órák voltak hátra a tömeges halálozással járó tömegtorlódás kialakulásáig.

A hatóságok szerint 137 rendőr tartózkodott a környéken, a szám azonban túl alacsony volt a helyszínre áramló tömeghez képest. A rendőrséget és a tűzoltóságot is vizsgálat alá helyezték a halálos torlódás megelőzésének elmulasztása és a helyzet kezelése miatt. Az áldozatok családtagjai azt követelik, hogy

vonják felelősségre a hatóságokat

ugyanezekben a kérdésekben.

Egész Dél-Korea gyászolja az áldozatokat, a fiatalok pedig úgy érzik: a hatóságok cserben hagyták őket.

"Először szomorú voltam, de most már mérges vagyok. Ezek az emberek velem voltak egyidősek. Azért vagyok itt, mert a haláluk megelőzhető lett volna" - mondta el egy tüntetésen a 22 éves Kang Hee-joo dél-koreai diák.

November ötödikén buddhista szerzetesek imái és gyászdalok mellett emlékeztek meg tömegek az áldozatokról a helyszíntől nem messze: a hatóságokon és a kormányon kérték számon a megfelelő előkészítést és helyzetkezelést.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Nagy ígéretekkel indult, de súlyos kudarcot vallott Oroszország békemisszója – Mi lesz így a két ősellenség konfliktusából?

Nagy ígéretekkel indult, de súlyos kudarcot vallott Oroszország békemisszója – Mi lesz így a két ősellenség konfliktusából?

Heves tüntetésekhez vezetett Örményországban, hogy az ország vezetése úgy döntött, négy falut visszaad a szomszédos Azerbajdzsánnak, melyeket még a két ország között a Szovjetunió felbomlása idején kitört első hegyi-karabahi háborúban szállt meg. Jereván békeszerződésre törekszik a nála katonailag sokkal erősebb Azerbajdzsánnal, ennek érdekében megkezdték a határok pontos kijelölését. A béketörekvések ellenére a retorika sokszor még mindig háborús, az örmény lakosság pedig egyre jobban tart attól, hogy a szomszédos ország támadást indíthat ellenük. Az orosz békefenntartók eközben kivonultak Hegyi-Karabahból, így most már csak Azerbajdzsánon és Örményországon múlik, mihez kezdenek egymással.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×