eur:
390.52
usd:
364.97
bux:
68193.45
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Szavazók várakoznak voksuk leadására az amerikai félidős választások korai szavazási időszakában Culver Cityben 2018. november 5-én. Az Egyesült Államokban november 6-án, az elnöki ciklus félidejében választásokat tartanak, amelyek során megújítják a 435 tagú szövetségi képviselőházat, a 100 tagú szenátus csaknem egyharmadát újraválasztják, továbbá 39 szövetségi államban kormányzót választanak.
Nyitókép: MTI/EPA/Mike Nelson

Friss adatok az amerikai választásokról – Magyar származású lesz Vermont első női képviselője

Jelenleg a szenátusban 49–48, a kongresszusban 203–187 a republikánusok és a demokraták között az állás.

Becca Balint eddig a vermonti szenátus elnöke volt, korábban pedagógusként dolgozott. Nagyapját megölték a holokauszt idején. Apja 1957-ben vándorolt ki Magyarországról az Egyesült Államokba. Becca Balint már ott született 1968-ban.

"Vermont az a hely, ahol a kedvesség, a hitelesség és a bátorság számít, ahol egy bevándorló apa és egy munkásosztálybeli anya gyermeke lehet az első nő és az első meleg, aki képviseli az államot" – mondta a politikus kedd esti győzelme után hívei előtt Burlingtonban.

Hajnali cikkünket itt találja az amerikai félidős választásokról:

"Ma megerősítést nyert, hogy Vermont és az egész ország olyan hely, ahol bármi lehetséges.

Olyannyira képesek vagyunk a változásra, a haladásra és a bizakodásra, hogy ma, 231 év után a vermontiak egy nőt választottak be a kongresszusba"

- tette hozzá Balint.

Az államban a republikánus előválasztást a független Liam Madden nyerte meg, aki végül alulmaradt Balinttal szemben. Rajta kívül három másik független és egy libertárius jelölt neve szerepelt a szavazólapon.

Bár a vermonti állami törvényhozásban az országos átlagnál magasabb a nők aránya, egy ideje már Vermont az egyetlen olyan amerikai állam, amely soha nem választott be nőt a szövetségi kongresszusba.

New York államban is egy demokrata nyert

A tavaly hivatalba lépett demokrata kormányzó, Kathy Hochul Manhattanben, támogatói előtt győztesnek nyilvánította magát, miután a szavazatok többségét összesítették.

A New York-iak elutasították, hogy visszaforduljanak a fejlődésből

- jelentette ki Kathy Hochul kedden éjszaka. Szavait támogatóinak címezve kijelentette, hogy hangosan és világosan hallatták hangjukat. Rámutatott arra, hogy a győzelemmel ő New York állam első megválasztott női kormányzója.

Kathy Hochul tavaly augusztusig az állam helyettes kormányzója volt. Elődje, a szexuális zaklatással vádolt Andrew Cuomo lemondása után vette át a kormányzói tisztséget.

A politikus beszédében azt ígérte, hogy első teljes négyéves kormányzói ciklusában elsősorban a lakáshiány kezelésén és a közbiztonság javításán fog dolgozni.

Republikánus kihívója, Lee Zeldin programjának egyik fő eleme a New Yorkban államban és mindenekelőtt New York városában drámai mértékben romló közbiztonság volt.

A leadott voksok mintegy 90 százalékának összesítése után Kathy Hochul a szavazatok majdnem 53 százalékával rendelkezett, míg Lee Zeldin mintegy 47 százalékkal.

Floridában a republikánus jelölt győzött

A szabadság győzelmeként és a woke ideológia vereségeként értékelte győzelmét az amerikai választásokon Ron DeSantis, Florida nagy fölénnyel újraválasztott republikánus kormányzója.

A konzervatív politikus kedd éjszakai győzelmi beszédében támogatói előtt kijelentette, hogy

átírta Florida politikai térképét, amivel arra utalt, hogy az állam hagyományosan demokrata többségű megyéiben - mint Miami-Dade és Palm Beach - is fölényesen győzni tudott.

Ahogy fogalmazott, szembenézett a feladatokkal, nem hátrált meg, a meggyőződései vezérelték és vette a bátorságot ahhoz, hogy vezesse az államot. Négy évi kormányzása után az emberek ítéletet mondtak és a szabadság itt marad - jelentette ki Ron DeSantis. Hozzátette, hogy harcolni fognak a "woke" ellen a törvényhozásban, az iskolákban, a vállalatokban, és

soha nem hódolnak be a "woke-csőcseléknek".

Florida államban a szavazatok 59 százalékával győzött DeSantis demokrata párti kihívójával, Charlie Cristtel szemben, aki 39 százalékot ért el. Négy évvel ezelőtt Ron DeSantis alig 1 százalékpontos fölénnyel lett első alkalommal kormányzó.

Donald Trump egykori szóvivője lett Arkansas első női kormányzója

Sarah Huckabee Sanders nyerte meg a kormányzóválasztást az amerikai Arkansas államban, így ő lesz az állam első női vezetője. Sanders Chris Jones demokrata párti jelöltet győzte le a hagyományosan republikánus párti államban, ahol a volt elnök továbbra is népszerű.

Az új vezető Mike Huckabee korábbi kormányzó lánya, kampányában pedig

azt ígérte, hogy Joe Biden elnöksége és a "radikális baloldal" ellen fog küzdeni.

Kedd esti győzelmi beszédében sem Trumpot, sem Bident nem említette.

"Ez a választás arról szólt, hogy a csúcsra juttassuk Arkansast. Tudom, hogy Arkansas lehet az első és elszántam magam arra, hogy én legyek az a vezető, aki ezt megcsinálja" - szögezte le a politikus. Sarah Huckabee Sanders Asa Hutchinson republikánus politikust váltja az állam élén, aki már nem indulhatott többször a kormányzói posztért. Hutchinson is Sanders mellett kampányolt.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×