eur:
392.85
usd:
366.67
bux:
66780.71
2024. április 26. péntek Ervin
Flipperezik egy férfi, miközben a másik helyiségben választópolgárok szavaznak az amerikai félidős kongresszusi választásokon a Missouri állambeli Ellisville-ben 2022. november 8-án.
Nyitókép: MTI/AP/St. Louis Post-Dispatch/Robert Cohen

Kibertámadás, elakadt szavazás, történelmi győzelem – eredmények az amerikai félidős választásról

Nem lefutott a csata egyik házban sem a többségért.

Arizona állam egy megyéjében a szavazógép hibája, Pennsylvania egy megyéjében a kifogyott szavazópapír, Illinois állam egy megyéjében pedig valószínűsített kibertámadás hátráltatta a szavazás menetét a félidős kongresszusi és helyi választásokon kedden.

Illinois állam, Champaign megyéjének közigazgatási hivatala a közösségi médiában azt közölte, hogy szavazógépeik internetes kapcsolatával akadt gondjuk, aminek az oka "kibertámadás".

A legfrissebb eredményekről szóló cikkünket itt találja:

A hivatal kedden a déli órákban érzékelte a kapcsolódási és szerverproblémákat, amit a hálózat és szerverek elleni online támadásra vezetnek vissza – áll a közleményben, ami szerint

internetes rendszerük az elmúlt hónapban már szembesült túlterheléses (DDoS) támadással.

Arizona államban Maricopa megye választást felügyelő testülete a szavazógépek hibájáról számolt be, ami akadályozta a szavazás menetét.

A testület vezetője, Bill Gates elmondta, hogy a berendezések mintegy 20 százaléka nem érzékelte a leadott szavazatot. Ugyanakkor hozzátette: mindenkinek a szavazatát megszámolják, van tartalékmegoldás, az érintett választók egy szavazóurnában is elhelyezhetik szavazólapjukat. Továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy a megye bármely másik választóhelyét is felkereshetik azok, akinek problémája akadt a szavazógéppel.

Pennsylvania állam Luzern megyéjében egy bíró elrendelte a szavazás meghosszabbítását, miután a választás menetét a szavazógépből kifogyott papír akadályozta.

Lesa S. Gelb közölte, hogy miután a választópolgárok egy része nem élhetett a szavazáshoz való jogával, a megyében két órával meghosszabbítja a szavazóhelyiségek nyitvatartását.

Három évtized után először nyert republikánus Guamban

Republikánus győzelem született az Egyesült Államok fennhatósága alá tartozó, a Csendes-óceán nyugati részén fekvő Guam szigetén a félidős választáson – közölte a Pacific Daily News.

Az Egyesült Államok szövetségi államai közé nem sorolt területnek 1993 óta folyamatosan demokrata kongresszusi küldötte volt.

James Moylan a republikánus jelölt, a sziget törvényhozásának szenátora

a 32 502 leadott szavazatból 17 075-öt szerzett meg, és lett ezzel Guam második jobboldali delegáltja Washingtonban.

Guam szigetének polgárai szavazati joggal nem rendelkező küldöttet választhatnak 1972 óta a washingtoni kongresszus alsóházába, a képviselőházba.

Előny a republikánusoknál

Több amerikai hírcsatorna is a republikánus párti jelöltek előnyét jelzi az amerikai félidős törvényhozási választásokon magyar idő szerint péntek reggel, az utolsó urnazáráshoz közeledve.

A CNN amerikai hírtelevízió szerint a 435 képviselőházi helyből eddig 186-ot nyertek meg jobboldali jelöltek, míg a demokrata párti indulók 161 képviselője jutott be eddig az alsóházba. A 435 fős ház minden képviselőjét most választják meg, a többséghez 218 mandátumra van szükség. A CNN szerint

a republikánusok 6 olyan helyen tudtak győzni, ahol eddig demokrata párti képviselő volt, a demokraták egy republikánus képviselő helyét vehetik át a jelenlegi állás szerint.

A Fox News 175 republikánus párti győzelemmel számol jelenleg, míg a demokraták 136 képviselőt juttathatnak a házba, miközben 124 versengés eredménye még kérdéses.

A FiveThirtyEight elemző portál becslései szerint 207 republikánus és 184 demokrata képviselő jutott be magyar idő szerint péntek hajnalig az alsóházba.

A 100 tagú felsőházban 35 szenátori szék sorsa dől el a félidős voksoláson. Eddig 50-50 volt a republikánusok és a demokraták aránya, és a felsőházban elnöklő Kamala Harris alelnök szavazata döntött. A CNN és a FiveThirtyEight a jelen állás szerint 46-46, a Fox News 47-47 szenátori helyet tart biztosítottnak a felsőházban a két pártnak.

Állás a csatatér államokban

Magyar idő szerint kora reggel megnyugtatóak a részeredmények a demokraták szemszögéből a négy legszorosabbnak ígérkező szenátusi versenyben – írja a Telex.

  • Georgia: 86 százalékos feldolgozottságnál gyakorlatilag döntetlen az állás a republikánus Herschel Walker és a demokrata Raphael Warnock között. Második fordulóra lehet szükség.
  • Pennsylvania: Bizakodhat a demokrata John Fetterman az első részeredményeket nézve. 79 százalékos feldolgozottságnál 1,6 százalékkal vezet a republikánus Mehmet Ozzal szemben.
  • Arizona: 50 százalékos feldolgozottságnál óriási az ex-űrhajós Mark Kelly előnye republikánus ellenfelével szemben. Jelenleg 18,3 százalékkal vezet.
  • Nevada: Egyelőre még nem érkeztek részeredmények Nevadából.

A lap arról is ír, hogy Georgiában és Texasban újraválasztották a republikánus kormányzót, Ohiót és Észak-Karolinát vitték a jobboldali jelöltek, de a vártnál szorosabb küzdelemben.

New Orleans, 2022. november 8.
A hároméves Kash Strong kiles egy szavazófülke függönye alól, miközben az édesanyja, Sophia Amacker szavaz az amerikai félidős kongresszusi választásokon a Louisiana állambeli New Orleansban 2022. november 8-án.
MTI/AP/Gerald Herbert
A hároméves Kash Strong kiles egy szavazófülke függönye alól, miközben az édesanyja, Sophia Amacker szavaz az amerikai félidős kongresszusi választásokon a Louisiana állambeli New Orleansban 2022. november 8-án. MTI/AP/Gerald Herbert

Floridában taroltak a republikánusok, itt az elmúlt évek eredményeihez hasonlóan az látszik, hogy a latinókat megnyerte magának a jobboldal. A déli államokban a hagyományoknak megfelelően a republikánusok állnak győzelemre.

Úgy tűnik, a demokrata Maura Healey lesz Massachusetts következő kormányzója. Healey ezzel átbillenti az államot a republikánusoktól a demokrata oldalra, é ő az első nő akit kormányzónak választanak az államban, illetve ő lesz az Egyesült Államok első nyíltan leszbikus kormányzója is – írja a portál.

A demokraták hasonló sikert értek el Pennsylvaniában: úgy tűnik, John Fetterman lesz az állam szenátora, pedig ez a poszt eddig a republikánusoké volt.

New Hampshire-ben elképzelhető volt, hogy a republikánusok megszerzik a szenátusbeli többséghez szükséges egy plusz helyet (50–50 szenátora van a két oldalnak a felső házban), de a demokrata Maggie Hassan meg tudta védeni szenátusi mandátumát a republikánus Donald Bolduccsal szemben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×