eur:
369.87
usd:
345.56
bux:
47869.61
2023. június 3. szombat Klotild
Flipperezik egy férfi, miközben a másik helyiségben választópolgárok szavaznak az amerikai félidős kongresszusi választásokon a Missouri állambeli Ellisville-ben 2022. november 8-án.
Nyitókép: MTI/AP/St. Louis Post-Dispatch/Robert Cohen

Kibertámadás, elakadt szavazás, történelmi győzelem – eredmények az amerikai félidős választásról

Nem lefutott a csata egyik házban sem a többségért.

Arizona állam egy megyéjében a szavazógép hibája, Pennsylvania egy megyéjében a kifogyott szavazópapír, Illinois állam egy megyéjében pedig valószínűsített kibertámadás hátráltatta a szavazás menetét a félidős kongresszusi és helyi választásokon kedden.

Illinois állam, Champaign megyéjének közigazgatási hivatala a közösségi médiában azt közölte, hogy szavazógépeik internetes kapcsolatával akadt gondjuk, aminek az oka "kibertámadás".

A legfrissebb eredményekről szóló cikkünket itt találja:

A hivatal kedden a déli órákban érzékelte a kapcsolódási és szerverproblémákat, amit a hálózat és szerverek elleni online támadásra vezetnek vissza – áll a közleményben, ami szerint

internetes rendszerük az elmúlt hónapban már szembesült túlterheléses (DDoS) támadással.

Arizona államban Maricopa megye választást felügyelő testülete a szavazógépek hibájáról számolt be, ami akadályozta a szavazás menetét.

A testület vezetője, Bill Gates elmondta, hogy a berendezések mintegy 20 százaléka nem érzékelte a leadott szavazatot. Ugyanakkor hozzátette: mindenkinek a szavazatát megszámolják, van tartalékmegoldás, az érintett választók egy szavazóurnában is elhelyezhetik szavazólapjukat. Továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy a megye bármely másik választóhelyét is felkereshetik azok, akinek problémája akadt a szavazógéppel.

Pennsylvania állam Luzern megyéjében egy bíró elrendelte a szavazás meghosszabbítását, miután a választás menetét a szavazógépből kifogyott papír akadályozta.

Lesa S. Gelb közölte, hogy miután a választópolgárok egy része nem élhetett a szavazáshoz való jogával, a megyében két órával meghosszabbítja a szavazóhelyiségek nyitvatartását.

Három évtized után először nyert republikánus Guamban

Republikánus győzelem született az Egyesült Államok fennhatósága alá tartozó, a Csendes-óceán nyugati részén fekvő Guam szigetén a félidős választáson – közölte a Pacific Daily News.

Az Egyesült Államok szövetségi államai közé nem sorolt területnek 1993 óta folyamatosan demokrata kongresszusi küldötte volt.

James Moylan a republikánus jelölt, a sziget törvényhozásának szenátora

a 32 502 leadott szavazatból 17 075-öt szerzett meg, és lett ezzel Guam második jobboldali delegáltja Washingtonban.

Guam szigetének polgárai szavazati joggal nem rendelkező küldöttet választhatnak 1972 óta a washingtoni kongresszus alsóházába, a képviselőházba.

Előny a republikánusoknál

Több amerikai hírcsatorna is a republikánus párti jelöltek előnyét jelzi az amerikai félidős törvényhozási választásokon magyar idő szerint péntek reggel, az utolsó urnazáráshoz közeledve.

A CNN amerikai hírtelevízió szerint a 435 képviselőházi helyből eddig 186-ot nyertek meg jobboldali jelöltek, míg a demokrata párti indulók 161 képviselője jutott be eddig az alsóházba. A 435 fős ház minden képviselőjét most választják meg, a többséghez 218 mandátumra van szükség. A CNN szerint

a republikánusok 6 olyan helyen tudtak győzni, ahol eddig demokrata párti képviselő volt, a demokraták egy republikánus képviselő helyét vehetik át a jelenlegi állás szerint.

A Fox News 175 republikánus párti győzelemmel számol jelenleg, míg a demokraták 136 képviselőt juttathatnak a házba, miközben 124 versengés eredménye még kérdéses.

A FiveThirtyEight elemző portál becslései szerint 207 republikánus és 184 demokrata képviselő jutott be magyar idő szerint péntek hajnalig az alsóházba.

A 100 tagú felsőházban 35 szenátori szék sorsa dől el a félidős voksoláson. Eddig 50-50 volt a republikánusok és a demokraták aránya, és a felsőházban elnöklő Kamala Harris alelnök szavazata döntött. A CNN és a FiveThirtyEight a jelen állás szerint 46-46, a Fox News 47-47 szenátori helyet tart biztosítottnak a felsőházban a két pártnak.

Állás a csatatér államokban

Magyar idő szerint kora reggel megnyugtatóak a részeredmények a demokraták szemszögéből a négy legszorosabbnak ígérkező szenátusi versenyben – írja a Telex.

  • Georgia: 86 százalékos feldolgozottságnál gyakorlatilag döntetlen az állás a republikánus Herschel Walker és a demokrata Raphael Warnock között. Második fordulóra lehet szükség.
  • Pennsylvania: Bizakodhat a demokrata John Fetterman az első részeredményeket nézve. 79 százalékos feldolgozottságnál 1,6 százalékkal vezet a republikánus Mehmet Ozzal szemben.
  • Arizona: 50 százalékos feldolgozottságnál óriási az ex-űrhajós Mark Kelly előnye republikánus ellenfelével szemben. Jelenleg 18,3 százalékkal vezet.
  • Nevada: Egyelőre még nem érkeztek részeredmények Nevadából.

A lap arról is ír, hogy Georgiában és Texasban újraválasztották a republikánus kormányzót, Ohiót és Észak-Karolinát vitték a jobboldali jelöltek, de a vártnál szorosabb küzdelemben.

New Orleans, 2022. november 8.
A hároméves Kash Strong kiles egy szavazófülke függönye alól, miközben az édesanyja, Sophia Amacker szavaz az amerikai félidős kongresszusi választásokon a Louisiana állambeli New Orleansban 2022. november 8-án.
MTI/AP/Gerald Herbert
A hároméves Kash Strong kiles egy szavazófülke függönye alól, miközben az édesanyja, Sophia Amacker szavaz az amerikai félidős kongresszusi választásokon a Louisiana állambeli New Orleansban 2022. november 8-án. MTI/AP/Gerald Herbert

Floridában taroltak a republikánusok, itt az elmúlt évek eredményeihez hasonlóan az látszik, hogy a latinókat megnyerte magának a jobboldal. A déli államokban a hagyományoknak megfelelően a republikánusok állnak győzelemre.

Úgy tűnik, a demokrata Maura Healey lesz Massachusetts következő kormányzója. Healey ezzel átbillenti az államot a republikánusoktól a demokrata oldalra, é ő az első nő akit kormányzónak választanak az államban, illetve ő lesz az Egyesült Államok első nyíltan leszbikus kormányzója is – írja a portál.

A demokraták hasonló sikert értek el Pennsylvaniában: úgy tűnik, John Fetterman lesz az állam szenátora, pedig ez a poszt eddig a republikánusoké volt.

New Hampshire-ben elképzelhető volt, hogy a republikánusok megszerzik a szenátusbeli többséghez szükséges egy plusz helyet (50–50 szenátora van a két oldalnak a felső házban), de a demokrata Maggie Hassan meg tudta védeni szenátusi mandátumát a republikánus Donald Bolduccsal szemben.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Amerika szerint Oroszország már Ukrajnában is csak a második legerősebb, Melitopolt és Bergyanszkot támadják az ukránok - Háborús híreink szombaton

Amerika szerint Oroszország már Ukrajnában is csak a második legerősebb, Melitopolt és Bergyanszkot támadják az ukránok - Háborús híreink szombaton

Megkezdődött az ukrán erők kiképzése az amerikai Abrams tankokon, ezzel együtt Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere pénteken kijelentette, hogy az Egyesült Államok Ukrajnával és más szövetségeseivel azon dolgozik, hogy konszenzust építsenek ki a háború befejezése érdekében. A külügyminiszter beszédében lekicsinyelte az orosz hadsereg képességeit. Ukrán rakétatámadás érte Melitopolt és Bergyanszkot, miközben a Wagner-csoport új feladatot kapott Bahmutban. Nagy-Britannia támogatja Ukrajna NATO-hoz való csatlakozását, bár a politikai realitás az, hogy Ukrajna nem csatlakozik a NATO-hoz addig, amíg háborúban áll Oroszországgal. Az ukránok által támogatott orosz lázadó csoportok elmondása szerint továbbra is harcolnak az oroszországi Belgorod régióban, annak ellenére, hogy Moszkva csütörtökön azt állította, hogy visszaverte a támadást.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×