eur:
394.24
usd:
369.86
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Recep Tayyip Erdogan török elnök beszél a járási elöljárók részére rendezett tanácskozáson az ankarai államfői palotában 2019. október 24-én. Erdogan ismét azzal fenyegette meg az Európai Uniót, hogy amikor eljön az ideje, országa megnyitja a kapukat a menekültek előtt Nyugat felé. A török hadsereg október 9-én offenzívát indított az Észak-Szíriában harcoló kurd milíciák ellen.
Nyitókép: MTI/AP/Elnöki sajtószolgálat

Terrorpropagandáért tartóztatták le a török orvosszövetség vezetőjét

Sebnem Korur Fincanci azt követelte, hogy indítsanak vizsgálatot a törökök által a kurd milicistákkal szemben használt vegyi fegyverek miatt.

Terrorpropaganda terjesztésével és az ország inzultálásával vádolják az emberjogi aktivistaként is ismert Sebnem Korur Fincancit, aki a kurdpárti médiában szólalt meg az esettel kapcsolatban.

Törökország tagadja, hogy vegyi fegyvereket vetett volna be az USA és az EU által terrorszervezetnek tartott PKK-val szemben – írja a BBC.

A múlt héten a csoport közzétett egy videót, amely szerintük azt mutatja, ahogy a török csapatok egy barlangba engednek be valamilyen anyagot. A felvétel megmutatja annak állítólagos hatását egy férfi és egy női harcosra is.

A PKK szerint 17 tagjukat ölték meg a közelmúltban ilyen módon Észak-Irakban.

Az igazságügyi szakértőként is dolgozó Sebnem Korur Fincanci a felvételekkel kapcsolatosan azt mondta, számára úgy tűnik, az idegrendszerre hatást gyakorló gázt vetettek be. A törökországi kurdbarát HDP párt bebörtönzött vezetője, Selahattin Demirtas egyetértett vele abban, hogy vizsgálatot kell indítani.

A török védelmi minisztérium ugyanakkor tagadja, hogy nemzetközi jog által tiltott fegyvert vetettek volna be, Recep Tayyip Erdogan elnök pedig kritizálta Fincancit szavaiért, egyben megígérte, hogy intézkedéseket hoz a török orvosi kamara és annak elnöke ellen, akit azzal vádolt, hogy a PKK nyelvét beszéli.

"Eltökélt szándékunk, hogy a szakmai egyesületeket alapvető céljaikra összpontosítsuk, megtisztítva őket a terrorszervezet támogatóitól" – mondta. Kedden a rendőrség több török városban tartott razziák során 11 újságírót vett őrizetbe a kurd fegyveresekkel való kapcsolat gyanújával.

Törökország nemrégiben új médiatörvényt fogadott el, amely három évig terjedő börtönbüntetést helyez kilátásba a török biztonsággal kapcsolatos hamis információk terjesztéséért, amelyek "félelmet keltenek és megzavarják a közrendet".

Címlapról ajánljuk
Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×