eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Rishi Sunak volt brit pénzügyminiszter távozik a Konzervatív Párt londoni kampányközpontjából, miután megválasztották a párt vezérévé 2022. október 24-én. A pártvezetői tisztség elnyerése alapján Sunak lesz a lemondó miniszterelnök, Lis Truss utódja.
Nyitókép: MTI/EPA/Tolga Akmen

Így lehet kedden új miniszterelnöke a briteknek

III. Károly király kedden várhatóan megbízza a kormányalakítással Rishi Sunakot, a kormányzó brit Konzervatív Párt új vezetőjét.

Sunakot az alsóházi konzervatív frakció választotta hétfőn nagy többséggel a pártvezetői posztra.

A tisztségről Sunak elődje, Liz Truss múlt csütörtökön lemondott, miután szeptember végén előterjesztett adócsökkentési programja - amelynek finanszírozási hátterét a piaci szereplők nem látták biztosítottnak - hatalmas piaci felfordulást kavart, és ennek nyomán az alsóházi tory frakció jelentős része Truss ellen fordult.

Távozása a Konzervatív Párt éléről miniszterelnöki tisztségének megszűnését is jelenti. Truss ugyanakkor egészen addig a pillanatig ellátja a kormányfői teendőket, amíg III. Károly kedden, a londoni Buckingham-palotában formálisan el nem fogadja lemondását.

Liz Truss - akit III. Károly király édesanyja, II. Erzsébet királynő szeptember 6-án, halála előtt mindössze két nappal nevezett ki miniszterelnökké - lemondása bejelentéséig alig 45 napot töltött a Konzervatív Párt és a kormány élén. Ezzel ő lett a brit politikatörténet legrövidebb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke.

Truss kedden kora délelőtt még összehívja utolsó kabinetülését, majd rövid nyilatkozatot tesz a Downing Streeten. Ezután a Buckingham-palotában audiencián fogadja őt a király, akinek formálisan bejelenti lemondási szándékát.

Károly ezt elfogadja, majd a hagyományos protokoll alapján nem sokkal később szintén audienciára hívja és kormányalakítással bízza meg Rishi Sunakot.

Sunak ezután - immár az Egyesült Királyság miniszterelnökeként - a Downing Streetre hajtat, ahol várhatóan rövid sajtónyilatkozatot tesz.

III. Károlynak - aki édesanyja szeptember 8-án bekövetkezett halála óta az Egyesült Királyság uralkodója - a trónon eltöltött eddigi másfél hónapja alatt Rishi Sunak lesz a második miniszterelnöke Liz Truss után.

II. Erzsébet királynőnek - aki hetven évet töltött a brit trónon - tizenöt miniszterelnöke volt, az első közülük Sir Winston Churchill.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×