eur:
394.24
usd:
369.64
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Az orosz Wagner-csoport zsoldosai kísérik a Közép-afrikai Köztársaság elnökét, a fővárosban Banguiban.
Nyitókép: Wikipédia

Orosz zsoldosok építenek védvonalat Kelet-Ukrajnában

A hírhedt Wagner-csoport zsoldosai a kelet-ukrajnai Luhanszk megye orosz ellenőrzés alatt álló térségében akarják beásni magukat.

A magánhadsereg vezetője, Jevgenyij Prigozsin azt közölte, hogy "többlépcsős védelmi vonal" kialakításába kezdtek. Részleteket azonban nem árult el, így egyelőre nem tudni, hogy milyen hosszú lesz, és hol helyezkedik majd el pontosan a "Wagner-vonal", valamint azt sem, hogy meddig tartanak a munkálatok.

Mindazonáltal Prigozsin kiemelte: a vonal "egyébként nem létfontosságú", szerinte ugyanis a Wagner-csoport alakulatai a frontvonalon "önmagukban is áthatolhatatlan falat képeznek".

Prigozsin szeptember végén ismerte el hivatalosan is, hogy ő alapította 2014-ben az orosz biztonsági magáncéget.

Vlagyimir Putyin orosz elnök október 5-én írta alá négy ukrajnai régió - köztük a szakadár "Luhanszki Népköztársaság" - Oroszországhoz csatolásáról szóló törvényeket, miután az érintett térségekben "népszavazásokat" tartottak. A voksolást valamint a területek annektálását a külföldi államok közül csak Észak-Korea tekinti legálisnak. Az orosz hadsereg a területek egyike felett sem gyakorol teljes ellenőrzést.

A Wagner csoport zsoldosait újabban már orosz börtönökből verbuválják. A magánhadsereg martalócai Afrikában és Szíriában váltak hírhedtté a civilekkel szembeni kegyetlenkedéseik és fosztogatásaik miatt. Az orosz hadsereg hivatásos tagjai sem becsülik sokra őket, inkább csak ágyútöltelékként tekintenek rájuk.

(Címképünkön a Wagner-csoport zsoldosai kísérik az Közép-afrikai Köztársaság elnökét az ország fővárosában Banguiban rendezett ünnepségen.)

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×