eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Mentőalakulatok tagjai ereszkednek le daruról a hajnali orosz légi támadásban találatot kapott lakóépületek egyikének romjai közé Kijev Sevcsenkivszkij kerületében 2022. június 26-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Roman Pilipej

Magyar szakértő: a tehetetlen düh látszik az oroszok hétfői akciójából

A déli katonai utánpótlást nagy mértékben nehezíti a krími hídrobbantás, az oroszok számára pedig "vérciki", hogy iráni drónokra van szüksége. Kaiser Ferenc (NKE) mondta el a részleteket az InfoRádióban.

Ukrajna több városát is rakétatámadás érte hétfőn, a fővárosban, Kijevben legalább 8 ember veszítette életét, több tucatnyian megsérültek a robbanásokban.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint Oroszország elsődleges célpontja Ukrajna energiainfrastruktúrája volt a támadásokkal, a reggeli időzítés is szándékos lehetett.

Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense az eseményeket értékelve az InfoRádióban úgy fogalmazott, ez volt a bosszú a krími híd felrobbantásáért.

"Nyugodtan kijelenthetjük ezt, Vlagyimir Putyin orosz elnök jelezte is, hogy amennyiben támadás érné ezt a herszoni orosz hadi utánpótlás szempontjából rendkívül jelentős hidat, Oroszország kegyetlen bosszút fog állni."

A szakértő szerint a nagy távolságú rakétákkal végrehajtott támadást egyéb bejelentések is követik majd orosz részről.

A bevetett fegyverekről szólva elmondta, ezek hajókról is indítható manőverező robotrepülőgépek voltak, elsősorban hadihajók számára tervezve, a légi indítású eszközökből jóval kevesebb van már hadrendben, azokat nagyrészt felhasználták már, a világszerte tapasztalható chiphiány miatt pedig eléggé nehézkes a pótlás.

Hogy civilek is meghalhattak a támadásban, annak Kaiser Ferenc szerint részben az is oka, hogy az orosz rakéták nagyobb eséllyel esnek "nem pont oda", mint az angolszász fegyverek.

"De itt azért a demonstratív megtorlás jellegnek legalább olyan fontos szerepe volt most" - tette hozzá azt magyarázva, hogy miért nagyvárosokat ért most támadás.

Hogy mire számítottak az ukránok a hídrobbantás után, arról azt mondta: "pontosan erre".

"Egész egyszerűen olyan légvédelmi rakétakapacitásuk nincs, nem álltak még hadrendbe a robotrepülőgépeket is megsemmisíteni képes rendszerek."

Kaiser Ferenc leszögezte: az oroszok most "válogatás nélkül", "tehetetlen dühükben" állnak bosszút, ami nem igazán öregbíti az oroszok amúgy sem túl fényes nemzetközi megítélését".

Még arra is rámutatott viszont, hogy Irán beszállt exportőrként a háborúba az oroszoknak adott drónokkal, ami egyrészt segítség Oroszországnak, másrészt viszont " a vér ciki minősített esete", hogy ezekre a drónokra egy szuperhatalmi státuszra törekvő országnak szüksége van.

Kaiser Ferenc megítélése szerint az ukránok rövid távú stratégiai sikereit az szavatolhatja, ha amit most gyorsan visszafoglalnak, azt meg is tudják védeni, nem szabad provokációnak felülniük.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×