eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
Kijev, 2022. október 10.Az Ukrán Állami Katasztrófaelhárító Szolgálat által közreadott képen járműveket oltanak tűzoltók Kijevben 2022. október 10-én, miután robbanások történtek az ukrán fővárosban.
Nyitókép: MTI/EPA/Ukrán Állami Katasztrófaelhárító Szolgálat

Vlagyimir Putyin: keményen visszacsaptunk!

Az orosz elnök videobeszédében vállalta a felelősséget a hétfő reggeli rakétatámadásokért.

Vlagyimir Putyin azt közölte, hogy a nagy hatótávolságú rakétákkal az ukrán infrastruktúrát rombolták. Az elnök, utalva a hétvégén, a Krím-félszigetet Oroszországgal összekötő hídon történt robbantásra, azt mondta: kemény választ adnak minden orosz területet ért terrorista támadásra.

Elmondta, a válaszlépések méretüket tekintve arányban állnak majd azzal a fenyegetéssel, amelyet a támadások Oroszország számára jelentenek – írja az MTI.

"A kijevi rezsim a tetteivel tulajdonképpen egy szintre helyezte magát a nemzetközi terrorista alakulatokkal, a leggyűlöletesebb csoportokkal. Egyszerűen lehetetlen az ilyen jellegű bűncselekményeket válasz nélkül hagyni" – idézik Putyint.

Az orosz elnök emellett nukleáris terrorizmussal, a zaporizzsjai atomerőmű lövetésével és a kurszki atomerőmű elleni szabotázskísérletekkel is megvádolta Ukrajnát.

"Az ukrán különleges szolgálatok már három terrorcselekményt is elkövettek Oroszországban a kurszki atomerőmű ellen, többször is felrobbantották az erőmű nagyfeszültségű vezetékeit. A harmadik ilyen terrorcselekmény következtében egyszerre három ilyen vonalat rongáltak meg. A károkat a lehető legrövidebb időn belül kijavították, és nem voltak súlyos következmények" – mondta.

Arra is emlékeztetett, hogy a Török Áramlat gázvezeték-rendszer egyik szakaszának felrobbantására is történt már ukrán kísérlet.

Az orosz elnök várhatóan hétfőn vitatja meg a krími robbantás után kialakult helyzetet az orosz biztonsági tanáccsal.

A BBC értesülései szerint Oroszország hétfő reggel 83 rakétát lőtt Kijevre és más ukrán nagyvárosokra. Az ukrán védelmi minisztérium szerint ezekből 43-at a légvédelem lelőtt. Úgy tudni, hogy

a Kalibr, az Iszkander és a H-101 típusú rakétákat a Kaszpi-, illetve a Fekete-tengerről indították az oroszok.

Kijevben azt is közölték, hogy a hétvégén Zaporizzsja városát cirkáló rakétákkal támadták orosz Tu-22M3, illetve Sz-35 típusú orosz bombázók.

Közben újabb videók kerültek fel a világhálóra a ma reggeli orosz rakétacsapásokról:

A BBC emlékeztetett rá, hogy az Egyesült Államok november végén fogja leszállítani Ukrajnának a világ egyik leghatékonyabb légvédelmi rakéta rendszerét, a NASAMS-et (National Surface to Air Missile System).

Ezt, a norvég–amerikai, közös fejlesztésű rendszert Magyarország is megrendelte az Egyesült Államoktól és a Washingtonban már jóvá is hagyták az ügyletet. A fegyverek 2024-től érkeznek hazánkba.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×