eur:
393.2
usd:
367.26
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Seismograph and Earthquake - 3D Rendering
Nyitókép: Petrovich9/Getty Images

Nagy erejű földrengés rázta meg Szumátrát

Nagy erejű földrengés rázta meg szombaton az indonéziai Szumátra szigetét, a katasztrófának áldozatai is vannak - közölte az indonéz meteorológiai és geofizikai ügynökség.

Az 5,8-es erősségű földmozgás egy ember halálát okozta, tizenegyen pedig megsérültek. A rengést 53 kisebb utórengés követte. Legalább tizenöt lakóház megrongálódott, és bár szökőárriasztást nem adtak ki, arra figyelmeztettek a hatóságok, hogy a hegyvidéki területeken földcsuszamlások előfordulhatnak.

Az amerikai földtani intézet (USGS) szerint a földrengés epicentruma 40 kilométerre Sibolga várostól Észak-Szumátra tartományban volt, hipocentruma (fészke) pedig 13 kilométeres mélységben.

A 270 millió lakosú, 18 ezer szigetből álló Indonézia a Tűzgyűrű nevű vulkáni övön fekszik, abban a Csendes-óceán partjain végigfutó széles, sávszerű földrajzi régióban, ahol különösen sok működő és szunnyadó vulkán helyezkedik el, és ahol gyakran fordulnak elő földrengések.

A Szumátra mentén húzódó törésvonal különösen aktív és veszélyes lehet. Legutóbb februárban volt egy 6,2-es erősségű földrengés, amelyben 25 ember meghalt, és több mint 460 ember megsérült Nyugat-Szumátra tartományban.

A sziget északi részénél 2004-ben bekövetkezett, 9,1-es erősségű földrengés és az azt követő szökőár pedig mintegy 226 ezer ember halálát okozta Indonéziában, Srí Lankán, Indiában, Thaiföldön és kilenc további országban.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×