eur:
394.06
usd:
364.77
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Oil Or Gas Transportation With Blue Gas Or Pipe Line Valves On Soil And Sunrise Background
Nyitókép: onurdongel/Getty Images

Az EU továbbra is azzal próbálkozik, hogy megmondja Oroszországnak, mennyiért adjon gázt

Az energiaügyi biztos ennek kivitelezésére vár olyan javaslatot a tagállamoktól, amelyet mindenki elfogad.

Az Európai Uniónak olyan gázárplafonra kell javaslatot tennie, amely az összes uniós tagállam számára elfogadható - jelentette ki Kadri Simson, az Európai Bizottság energiaügyekért felelős biztosa pénteken Brüsszelben.

A biztos az uniós tagállamok energiaügyi minisztereinek rendkívüli találkozójára érkezve elmondta: a tagállamok különböző megoldásokat várnak, ezért a bizottságnak olyan elképzelést kell előterjesztenie a gázársapkával kapcsolatban, amely széleskörű támogatást élvez.

Simson szerint a gázársapka "megszüntetné azokat ösztönzőket, amelyeket az európai gázellátás manipulálására használ Oroszország. A válaszunk egyértelmű. Árplafont kell bevezetnünk a vezetékes és a cseppfolyósított orosz gázra is" - hangsúlyozta. Hozzátette, hogy mindemellett az összes uniós energiaszállítóval alacsonyabb árakról kell tárgyalni.

Lenore Gewessler osztrák energiaügyi miniszter úgy nyilatkozott: nem tud olyan javaslatról a gázárplafonnal kapcsolatban, amely garantálná az energiabiztonságot Európában.

"Tisztában vagyok azzal, hogy a tagállamoknak eltérő elképzelései vannak ezzel kapcsolatban, de tudniuk kell, hogy

a mi országunk függ az orosz gázimporttól.

Az eddigi javaslatok nem garantálják, hogy beszállító partnereink továbbra is elegendő gázt biztosítanak számunkra, amennyiben nem vagyunk hajlandóak a kért árat fizetni érte" - hívta fel a figyelmet.

Robert Habeck német gazdasági miniszter nyilatkozatában közös uniós gázvásárlásra szólított fel az árak csökkentése érdekében. Véleménye szerint

az EU-nak "bölcsen kell használnia piaci erejét",

és összehangoltan kell eljárnia a harmadik országoktól történő gázbeszerzés során.

Mint mondta, az EU-nak például Norvégiával, az Egyesült Államokkal és Algériával kellene tárgyalnia az olcsóbb gázvásárlási lehetőségekről. Habeck emellett azt mondta: támogatja az illetékek kivetését az olyan energiavállalatokra, amelyek aránytalanul nagy hasznot húznak az energiaárak emelkedéséből, és a megújuló energiafajták használatának bővítésére szólított fel.

Tinne Van der Straeten belga energiaügyi miniszter azon az állásponton van, hogy a gázárplafon segíthet visszafogni az energiaköltségeket anélkül, hogy veszélyeztetné a gázellátást.

"A mi problémánk nem az ellátásbiztonság, hanem a rekordmagas árak,

amelyek ellehetetlenítik a háztartásokat" - jelentette ki. Belgium energiamixe öt százalékban függ az orosz gázimporttól - jegyezte meg.

A tagállamok energiaügyi miniszterei pénteken várhatóan megállapodnak a magas energiaárak kezelését célzó vészhelyzeti intézkedésekről. A javasolt intézkedések egyebek között lehetővé tennék az energiaágazat többletbevételeinek a végfelhasználók közötti újraelosztását.

Kadri Simson kifejezte abbéli reményét, hogy a tagállamok egyetértenek ezekkel az intézkedésekkel, amelyek szerinte csökkentenék az energiaárakat és a fogyasztókra nehezedő nyomást.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×