eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
II. Erzsébet királynő képe előtt őrködik két londoni rendőr 2022. szeptember 16-án. A szeptember 8-án, 96 éves korában, uralkodásának 71. évében elhunyt királynő négy napra, a szeptember 19-i temetésig van felravatalozva a londoni Westminster-csarnokban.
Nyitókép: MTI/AP/Vadim Ghirda

A királynő temetését megszervezte, de a jogosítványát elbukta

Edward Fitzalan-Howard szerette volna megtartani vezetői engedélyét, azzal érvelve, hogy III. Károly koronázásáig szüksége lesz rá, de nem érte el célját.

A 65 éves arisztokratától azt követően vették el jogosítványát, hogy áprilisban úgy hajtott át a piroson, hogy közben telefonját használta. Elismerte a szabályszegést. de azzal próbálta meg kikerülni a hathavi eltiltást a vezetéstől, hogy feladatai miatt hatalmas felelősség hárul rá – írja a Euronews.

Norfolk hercegeként a feladata volt megszervezni II. Erzsébet temetését is. Fitzalan-Howard a brit rendszer legmagasabb rangú hercege, akit III. Károly koronázási ceremóniájának megszervezésével is megbíztak.

Ügyvédje azzal érvelt, hogy szüksége lesz jogosítványára, amikor egy ilyen jelentős eseményt kell megszerveznie, ez azonban

nem hatotta meg a bíróságot, fenntartják a féléves eltiltást,

1200 fontos – több mint félmillió forintos – büntetéssel megfejelve. Korábban már kétszer is átlépte a maximális sebességet vezetés közben.

"Megértjük, hogy ez egy egyedi eset a vádlott a társadalomban betöltött szerepe miatt, valamint a király koronázásával kapcsolatban. A nehézségnek kivételesnek kell lennie ahhoz, hogy eltekinthessünk a büntetéstől, és bár úgy találjuk, hogy döntésünk kellemetlenséget okozhat, nem tartjuk azt kivételes nehézségnek" – mondta Judith Wray, a bíróság elnöke.

Fitzalan-Howard húsz éve örökölte a Norfolk hercege címet édesapja halálát követően. A címmel jár az a felelősség, hogy neki kell megszerveznie az állami ünnepségeket. Egyike volt annak a maroknyi embernek, aki a királynő halála után aláírta a trónra lépési nyilatkozatot, amely a hatalom átadását jelentette III Károly királynak.

A II. Erzsébet halála után helyzetről is beszélt Gálik Zoltán az InfoRádió Aréna című műsorában:

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×