INFORÁDIÓ
2022. december 1. csütörtök
Elza

németország

menekültek

miniszter

Szíriai férfiak a görög határ mentén fekvő északnyugat-törökországi Edirne városába induló buszok egyike felé tartanak Isztambulban 2020. február 28-án. Törökország úgy döntött, tovább már nem tartóztatja fel sem tengeren, sem szárazföldön az Európába igyekvő menekülteket. A török haderőt előző nap súlyos veszteség érte az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban, ahol szíriai és orosz harci repülőgépek bombázták a Bara és Bilion települések közötti térséget. A légicsapásokban harminchárom török katona meghalt.

Németország megtelt, de újabb menekültáradattól tartanak

Infostart

Aggódik a német belügyminiszter a menekültek növekvő száma miatt, mert az Ukrajnából érkezőket is alig tudják ellátni, miközben ismét egyre többen jönnek a Földközi-tengeri és a balkáni útvonalon.

A Földközi-tengeri és a balkáni útvonalon ismét egyre több menekült érkezik Európába. A német belügyminiszter azon az állásponton van, hogy az illegális bevándorlást közös erőfeszítésekkel kell megfékezni. Nancy Faeser szerint ezáltal lehetővé válik, hogy segíteni tudjanak azokon az embereken, akik sürgős támogatásra szorulnak. A háború kitörése óta Ukrajnából Németországba szeptember közepéig érkezett menekültek száma ugyanakkor megközelíti az egymilliót.

Aggodalomra ad okot, hogy jelentős mértékben növekszik az Európába és ezen belül Németországa érkező menekültek száma – fogalmazott a szociáldemokrata politikus.

A ZDF közszolgálati televízió által idézett nyilatkozatában Faeser utalt arra, hogy az Ausztriával közös határellenőrzést kiterjesztették, és a német szövetségi rendőrség a a cseh határ mentén is fokozott ellenőrzést folytat az embercsempészet megakadályozása érdekében.

"Közösen vagyunk felelősek az illegális bevándorlás megfékezéséért" – fogalmazott a belügyminiszter, hangsúlyozva, hogy a sürgősen rászorulókat ugyanakkor segíteni kell. A belügyminisztérium adatai szerint az elmúlt hetekben némelyest csökkent az Ukrajnából a háború elől menekülők száma. Ezzel szemben

ismét jóval többen érkeztek a Földközi-tengeri és a balkáni útvonalon.

Az idei esztendő első nyolc hónapjában összesen 132 ezren folyamodtak menekültjogi státuszért, ami 19 százalékos növekedést jelent az elmúlt év hasonló időszakának adataihoz képest. Faeser szerint a legtöbben Szíriából, Afganisztánból és Irakból érkeznek.

A német koalíciós kormány belügyminisztere hangsúlyozta azt is, hogy nagy kihívást jelent az Ukrajnából Németországba érkező menekültek száma.

"Minél tovább tart a háború, annál nehezebb a sok menekült jó körülmények közötti elszállásolása, illetve ellátása"

– mutatott rá Faeser. A belügyminisztérium adatai szerint szeptember 17-ig pontosan 992 517 háborús menekült érkezett Ukrajnából Németországba.

A német városok, illetve községek számára egyre nagyobb problémát okoz, hogy szállást biztosítsanak a menekültek számára. A helyzet már most hasonló ahhoz, amilyen a 20215-2016-os menekültválság idején alakult ki.

A városok és községek országos szövetségének vezetője arra számít, hogy a téli hónapokban még többen érkeznek Németországba. Gerd Landsberg szerint már most sok az olyan város, illetve község, ahol a menekültek számára tornacsarnokokban kell szállást biztosítani, mert minden más kapacitás kimerült.

"Ha mindez így folytatódik, télen teljesen kimerülhetnek szálláslehetőségek" – hangsúlyozta Landsberg.

A német belügyminiszter szerint a települések képviselőivel októberben tanácsozást tartanak a menekültek ellátásáról a téli hónapokban.

Nyitókép: MTI/EPA/Erdem Sahin
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018