eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Dmitrij Medvegyev volt kormányfő, az orosz biztonsági tanács és a kormányzó Egységes Oroszország párt elnöke érkezik egy moszkvai szavazóhelyiséghez 2020. június 25-én. Ezen a napon megkezdődött Oroszországban az országos szavazás az orosz alkotmány módosításáról, amely elfogadása után a hivatalban lévő elnök esetében eltörli az újraválaszthatósága eddigi korlátozását, valamint konkrét állami szociális kötelezettségvállalási elemeket vezet be, és módosít a hatalmi ágak kölcsönös viszonyán is. A választási és az egészségügyi hatóságok úgy döntöttek, hogy a torlódás és a koronavírus fertőzésveszélyének csökkentése érdekében a voksolást hét napra húzzák szét, a járványügyi előírások szigorú betartása mellett.
Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Jekatyerina Stukina

Dmitrij Medvegyev: a világ geopolitikai átalakulása visszafordíthatatlanná válik

A számos felszólítás és nyilatkozat után a Donyecki Népköztársaság társadalmi kamarája kedden közölte, hogy kezdeményezni fogja egy online népszavazás lehetőségét az Oroszországhoz való csatlakozásról.

Felszólította az orosz hadsereg által megszállt dél-ukrajnai Herszon megye társadalmi kamarája kedden Vlagyimir Szaldót, a régió vezetőjét, hogy haladéktalanul rendezzen népszavazást a régió Oroszországhoz való csatlakozásáról.

Korábban a régió közigazgatásának helyettes vezetője, Kirill Sztremouszov azt mondta, hogy Herszon régió lakosai mielőbb referendumot szeretnének tartani a terület státuszáról, hogy garanciákat kapjanak arra, Oroszország részévé válhatnak.

Hétfőn a szakadár Luhanszki és Donyecki Népköztársaság társadalmi kamarája kérte fel ugyanígy a két entitás vezetőjét népszavazás kiírására az Oroszországhoz való csatlakozásról. Gyenyisz Pusilin, a donyecki entitás vezetője a Szolovjov Live médiacsatornán közölte: a két "köztársaság" kormányzata és parlamentje megkezdte a referendum előkészítését. Mint mondta, nincsenek kétségei az eredményt illetően.

A számos felszólítás és nyilatkozat után a Donyecki Népköztársaság társadalmi kamarája kedden közölte, hogy kezdeményezni fogja az online szavazás lehetőségét.

Népszavazás után nincs visszaút

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács alelnöke keddi Telegram-bejegyzésében úgy vélekedett, hogy a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságban tartandó népszavazás "évtizedekre teljesen megváltoztatja Oroszország fejlődésének vektorát", és az új területek "befogadása" nyomán "a világ geopolitikai átalakulása visszafordíthatatlanná válik".

"Az Oroszország területére való betolakodás olyan bűncselekmény, amelynek elkövetése lehetővé teszi az összes önvédelmi erő alkalmazását" - írta Medvegyev.

"Államunk alkotmányának módosítását követően Oroszország egyetlen jövőbeli vezetőjének, egyetlen tisztségviselőnek sem áll módjában visszafordítani ezeket (a Donyec-medencei köztársaságok Oroszországhoz csatlakozásáról szóló) döntéseket"

- írta a volt orosz államfő.

Hangot adott véleményének, hogy a népszavazások nemcsak a Donyec-medencei "köztársaságok" és "más felszabadított területek lakosainak rendszerszintű védelme, hanem a történelmi igazságosság helyreállítása szempontjából is nagy jelentőséggel bírnak".

Rogyion Mirosnyik, a Luhanszki Népköztársaság moszkvai képviseletének vezetője, szintén a Szolovjov Live médiacsatornán egyebek között kijelentette, hogy az Oroszországhoz való csatlakozás kiegyenlítené az ukrán hadsereg ellen harcoló erők felfegyverzettsége közötti különbségeket. Közölte, hogy a szakadár entitás "pártatlan" országokat fog felkérni arra, hogy küldjenek megfigyelőket az Oroszországhoz való csatlakozásáról szóló népszavazásra.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Magyarország külkereskedelme az elmúlt évtizedekben jelentősen átalakult, és bár a lengyel-magyar gazdasági kapcsolatok tartották a lépést a változással, kiugró teljesítményről nincs szó, hiába a szoros kulturális és politikai kapcsolatok. A Lengyel-Magyar Gazdasági Kamarával együttműködésben készült cikkünk annak jár utána, hogy milyen hasonlóságok és különbségek vannak a lengyel és a magyar üzleti környezetben, valamint hogy milyen kihívásokkal nézhetnek szembe magyar cégek, amikor belépnének a lengyel piacra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×