eur:
389.1
usd:
361.99
bux:
67994.56
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j) fogadja Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét Kijevben 2022. szeptember 15-én.
Nyitókép: MTI/AP/Efrem Lukackij

Ursula Von der Leyen Kijevben - Ukrajna pénzbeli segítéséről szólt

Az Európai Bizottság elnöke csütörtökön, Kijevben adott interjújában beszélt a szankciókról, melynek jelentős gazdasági hatásai vannak a szárnyaló energiaárak és az infláció közepette.

A Reuters globális hírügynökségnek adott interjújában Ursula von der Leyen azt mondta, az Oroszország elleni uniós szankcióknak mélyreható és látható hatásai vannak. A kibontakozó energia- és megélhetési válság Ukrajna támogatására gyakorolt hatását firtató kérdésre von der Leyen azzal felelt, hogy "magas ára van Ukrajna támogatásának, de szabadságunk, a nemzetközi békerend és a demokrácia megfizethetetlen".

Csütörtök este a kereskedelmi Bild TV német televíziónak is adott interjút. Ekkor azt mondta: lehetségesnek tartja, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróságon eljárás indul majd Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen. A bizottsági elnök egyben felkérte az európai államokat a nyugati harckocsik szállítására Ukrajnába.

"Ha azt mondják, harckocsik kellenek nekik, akkor ezt komolyan kell vennünk, és ezt kell nekik szállítanunk.

Az ukránok bebizonyították, hogy a megfelelő katonai eszközök birtokában meg tudják védeni magukat" – fogalmazott.

Ursula von der Leyen szerint kétség kívül a legsúlyosabb háborús bűncselekményeket követték el Ukrajnában, ezért támogatja a bizonyítékok gyűjtését az eljárások elindításáért a Nemzetközi Büntetőbíróságon. "Ezen bűncselekmények megtorlása képezi alapját a közös nemzetközi jogrendünknek. És végtére Putyin felelős ezekért" – hangoztatta.

Emellett kijelentette: fontos számára, hogy Putyin elveszítse a háborút, és felelősségre vonják. Az uniós szankciókról szólva hozzáfűzte: "Mindent megteszünk, hogy Putyin megfizessen mindazért, amit tesz és hadikasszája lassan, de biztosan elapadjon".

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×