eur:
392.83
usd:
368.12
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Liz Truss új brit miniszterelnök (b6) az átalakított kabinet első ülésén a londoni kormányfői rezidencián 2022. szeptember 7-én. Trusst az előző napon nevezte ki a kormányfői posztra II. Erzsébet brit uralkodó a belpolitikai botrányok miatt távozó Boris Johnson tisztségének betöltésére.
Nyitókép: MTI/AP/Frank Augstein

Nők a politikában: Magyarország a sereghajtó Európában – óriási eltérések

Izlandon csaknem minden második parlamenti képviselő nő, nálunk nagyjából minden hetedik, még Oroszországban is kiegyenlítettebb az arány. Magyarországon a kormánypártoknál arányaiban sokkal kevesebb a nő, mint az ellenzéki frakciókban.

Liz Truss brit miniszterelnökké választása apropóján készített a Statista.com egy összeállítást, hogy milyen arányban vannak nők az európai parlamentek képviselői között.

Az – 1889-ben alapított – Interparlamentáris Unió augusztusi adataiból kiderül, hogy Európában csaknem minden harmadik képviselő a nemzeti parlamentekben nő (31,3 százalék).

Az Egyesült Királyság valamivel az európai átlag fölött van (34,6), legkiegyenlítettebb a nemek aránya az északi országokban, Izlandon 47,6 százalékban vannak a honanyák. Figyelemre méltó Spanyolország, a maga 43 százalékával kiemelkedik a mediterrán régió országai közül.

Oroszországban 16,2 százalék a nők aránya, ennél is rosszabb, és ezzel

a kontinensen utolsó Magyarország 14,1 százalékos aránnyal,

a 199 magyar képviselőből 28 nő. Itt lehet böngészni a magyar névsort.

Az Index összeállításából kiderül a pártonkénti bontás. Látszik, messze a KDNP-nél a legnagyobb az aránytalanság, de a másik kormánypártnál, a Fidesznél is szinte minden tíz képviselőből csak egy nő. Az ellenzéki pártok közül a Mi Hazánknál a legalacsonyabb az arányuk. A legkiegyenlítettebb a Párbeszéd frakciója.

  • A Párbeszéd-frakció 33,33 százaléka nő.
  • Az LMP-frakció 20 százaléka nő.
  • Az MSZP-frakció 20 százaléka nő.
  • A Jobbik-frakció 20 százaléka nő.
  • A Momentum-frakció 20 százaléka nő.
  • A Mi Hazánk-frakció 16,66 százaléka nő.
  • A Fidesz-frakció 11,11 százaléka nő.
  • A KDNP-frakció 5,55 százaléka nő.

Az Európai Parlamentben sokkal jobb a magyar nemarány, kereken 40 százalék, ami kicsivel az összuniós átlag fölött van.

A Statista.com bejegyzése:

(Nyitóképünkön Liz Truss új brit miniszterelnök (b6) az átalakított kabinet első ülésén a londoni kormányfői rezidencián 2022. szeptember 7-én.)

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×