eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Izraeli nacionalisták a Damaszkuszi kapunál a Jeruzsálem óvárosában tartott zászlós felvonulásukon 2021. június 15-én. Mivel a Benjámin Netanjahu volt konzervatív miniszterelnök hívei által szervezett felvonulás a muszlimok lakta negyedeket is érinti, a palesztinok provokációnak tekintik.
Nyitókép: MTI/EPA/Abir Szultan

Benjamin Netanjahu előtt megnyílt az út az újbóli visszatérésre

A politikusok nem egyeztek meg, ezért megszűnt a Közös Lista. A volt izraeli miniszterelnök emiatt több képviselői helyet szerezhet meg, és ismét vallásos kormányt alakíthat ki.

A már bejelentett egyezség ellenére a pártlisták benyújtásának utolsó órájában szétesett az arab pártok Közös Listája. Ezzel jelentősen megnőtt Benjamin Netanjahu, a jobboldali Likud párt elnökének esélye a visszatérésre Izrael kormányfői székébe – írja a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet csütörtök este.

A Hadas, a Balad és a Taál nevű pártok között felbomlott a korábban már bejelentett megállapodás, ezzel pedig komoly politikai dráma alakult ki a ynet portál értékelése szerint. A politikusok főleg a listán elfoglalt helyeken különböztek össze, ezért a Hadas és Taál egy listát nyújtott be, a Balad pedig külön pártként indul a november elsejére kiírt izraeli parlamenti választáson.

"Más helyzetet akartunk, meg akartuk menteni a Közös Listát. Ez nagyon sajnálatos"

– közölte Ahmed Tibi, a Taál elnöke a változásról.

A portál szerint ez a pártszakadás megpecsételheti a 2022-es választások sorsát, ugyanis a korábbi választások adatai alapján a három arab pártból legalább az egyik, vagy Manszúr Abbász Raám nevű pártja, vagy a Balad nem fogja átlépni a 3,25 százalékos bejutási küszöböt. A szakértők szerint ráadásul az eleve csekély arab választási részvétel tovább csökken, ha az arab pártok külön indulnak, miközben az Izrael ötödét kitevő arab kisebbség alacsonyabb választási részvétele a Netanjahu-tábort erősíti.

Ha az esetleges kedvezőtlen közvéleménykutatási eredmények esetén sem mondanak le a megmérettetésről a választásokig, akkor olyan sok szavazat veszhet kárba indulásukkal, hogy Benjamin Netanjahu jobboldali vallásos tömbjének nagy esélye lesz megszerezni a kneszet 120 képviselői helyéből legalább 61-et. Ezzel a volt miniszterelnök ismét szűk jobboldali – vallásos kormányt alakíthat a korrupciós pere miatt ellene felállt táborral szemben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×