INFORÁDIÓ
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien

izrael

pártlista

politika

arab

Izraeli nacionalisták a Damaszkuszi kapunál a Jeruzsálem óvárosában tartott zászlós felvonulásukon 2021. június 15-én. Mivel a Benjámin Netanjahu volt konzervatív miniszterelnök hívei által szervezett felvonulás a muszlimok lakta negyedeket is érinti, a palesztinok provokációnak tekintik.

Benjamin Netanjahu előtt megnyílt az út az újbóli visszatérésre

Infostart / MTI

A politikusok nem egyeztek meg, ezért megszűnt a Közös Lista. A volt izraeli miniszterelnök emiatt több képviselői helyet szerezhet meg, és ismét vallásos kormányt alakíthat ki.

A már bejelentett egyezség ellenére a pártlisták benyújtásának utolsó órájában szétesett az arab pártok Közös Listája. Ezzel jelentősen megnőtt Benjamin Netanjahu, a jobboldali Likud párt elnökének esélye a visszatérésre Izrael kormányfői székébe – írja a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet csütörtök este.

A Hadas, a Balad és a Taál nevű pártok között felbomlott a korábban már bejelentett megállapodás, ezzel pedig komoly politikai dráma alakult ki a ynet portál értékelése szerint. A politikusok főleg a listán elfoglalt helyeken különböztek össze, ezért a Hadas és Taál egy listát nyújtott be, a Balad pedig külön pártként indul a november elsejére kiírt izraeli parlamenti választáson.

"Más helyzetet akartunk, meg akartuk menteni a Közös Listát. Ez nagyon sajnálatos"

– közölte Ahmed Tibi, a Taál elnöke a változásról.

A portál szerint ez a pártszakadás megpecsételheti a 2022-es választások sorsát, ugyanis a korábbi választások adatai alapján a három arab pártból legalább az egyik, vagy Manszúr Abbász Raám nevű pártja, vagy a Balad nem fogja átlépni a 3,25 százalékos bejutási küszöböt. A szakértők szerint ráadásul az eleve csekély arab választási részvétel tovább csökken, ha az arab pártok külön indulnak, miközben az Izrael ötödét kitevő arab kisebbség alacsonyabb választási részvétele a Netanjahu-tábort erősíti.

Ha az esetleges kedvezőtlen közvéleménykutatási eredmények esetén sem mondanak le a megmérettetésről a választásokig, akkor olyan sok szavazat veszhet kárba indulásukkal, hogy Benjamin Netanjahu jobboldali vallásos tömbjének nagy esélye lesz megszerezni a kneszet 120 képviselői helyéből legalább 61-et. Ezzel a volt miniszterelnök ismét szűk jobboldali – vallásos kormányt alakíthat a korrupciós pere miatt ellene felállt táborral szemben.

Nyitókép: MTI/EPA/Abir Szultan
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018