eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
David Cameron leköszönő brit miniszterelnök sajtóértekezletet tart a brit kormányfői rezidencia, a Downing Street 10. bejáratában Londonban 2016. július 13-án, mielőtt elhagynák az épületet. Ezen a napon Theresa May belügyminiszter átveszi a kormányfői tisztséget Camerontól, és ezzel az Egyesült Királyság második női miniszterelnöke lesz. Cameron azt követően mond le, hogy a brit EU-tagságról rendezett június 23-i népszavazáson a többség arra voksolt, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az Európai Unióból.
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Már David Cameronnal gyakorolta III. Károly az audienciákat

A volt brit miniszterelnök a CBS-nek adott interjújában arról beszélt, hogyan készült az akkor még walesi herceg a trón átvételére – és hogy miért fontos az uralkodó még akkor is, ha szerepe csak ceremoniális.

II. Erzsébet uralkodása alatt 15 különböző miniszterelnöke volt az országnak: közülük az utolsót, Liz Trusst egyik utolsó hivatalos cselekedeteként fogadta két nappal halála előtt. David Cameron is a tizenötök egyike volt: ebben a minőségében hetente vett részt privát audiencián a királynővel.

Nemcsak vele találkozott ugyanakkor rendszeresen a királyi család tagjai közül: a CBS News-nak adott interjúban arról beszélt, hogy 2010-2016 között rendszeresen tartottak próbaaudienciákat az akkor walesi herceggel, Károllyal is.

"Tudta, hogy az édesanyja nem él örökké. Igaz, hogy nekünk, 1952 után születetteknek folyamatosan ott volt a királynő az életében, és most úgy érezzük, elvesztettük a stabil pontot,

ő viszont azt is tudta, hogy egyszer át fogja venni tőle szerepét.

Sokat gondolkodott ezen és minden részét a lehető legjobban akarta csinálni" – fogalmazott David Cameron.

Arról is kérdezték az egykori miniszterelnököt, hogy milyen jellegű hatalma van a valóságban a brit uralkodónak: erre úgy válaszolt, főként ceremoniális, de ezzel együtt sem lebecsülendő.

"Alkotmányos monarchiában élünk, a demokrácia sikert és stabilitást ad nekünk. A politikusok megvívhatják a csatáikat, de van egy figura, aki egyesít mindannyiunkat. Ismerve azt, ahogy II. Erzsébet dolgozott, bizton állíthatom, hogy

a világ legjobb közszolgája és diplomatája volt egyben.

Gondoljon arra, hogy a második világháború után ismét közel hozta egymáshoz Nagy-Britanniát és Németországot. Segített abban, hogy Dél-Afrika megtisztuljon a rasszizmustól. És amikor én miniszterelnök voltam, elment Írországba, és úgy gyógyított be sok sebet, ahogyan arra csak ő volt képes" – sorolta.

Erzsébet még 32 ország uralkodójaként lépett trónra, fia már csak 15 ország szimbolikus feje. Cameron szerint ezeknek az államoknak is át kell most gondolniuk, hogy szeretnék-e egy politikán felül álló uralkodó egyesítő figurájának pozitív hatását tovább élvezni.

A királynőre emlékezve David Cameron azt is elárulta, hogy II. Erzsébet humora nagyon jó volt, és fenomenálisan vezetett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×