eur:
389.7
usd:
361.88
bux:
68312.6
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
II. Erzsébet brit uralkodó óriásfotója a londoni Piccadilly Circus kivetítőjén 2022. szeptember 8-án, halálának napján. A királynő életének 97., uralkodásának 71. évében a skóciai Balmoral kastélyában hunyt el. II. Erzsébet királynő édesapja, VI. György király halálának napján, 1952. február 6-án lépett az Egyesült Királyság trónjára. Halálának pillanatától elsőszülött fia, a 73 esztendős eddigi trónörökös, Károly a brit uralkodó III. Károly néven.
Nyitókép: MTI/EPA/Tolga Akmen

Elhunyt II. Erzsébet, III. Károly az új király – a gyász percről percre

Elhunyt II. Erzsébet királynő, az Egyesült Királyság uralkodója, életének 97., uralkodásának 71. esztendejében érte a halál nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában. A gyász első óráinak hírei.

2022.09.08. 22:37

Az Egyesült Államok elnökének üzenete

II. Erzsébet páratlan államfői képességével és állhatatosságával hozzájárult az Egyesült Királyság és Egyesült Államok közötti szövetség elmélyítéséhez és különlegessé tételéhez - áll a Fehér Ház közleményében, amelyet II. Erzsébet halálára adott ki Joe Biden amerikai elnök és felesége. A Capitoliumon félárbocra eresztették az amerikai nemzeti lobogót a királynő iránti tisztelet jeléül. Az elnöki házaspár legmélyebb együttérzéséről biztosította a királyi családot, amely "nem csak egy királynőt, de anyát, nagymamát és dédanyát is elveszített". A közleményben hangsúlyozzák, hogy az Egyesült Államok polgárai minden gondolatukkal osztoznak az Egyesült Királyság és Nemzetközösség polgárainak fájdalmában. A közleményben hangsúlyozzák, hogy II. Erzsébet egy egész korszakot fogott át uralkodásával, egy állandóan változó világban a britek generációi számára az állandóságot jelentette, és büszkeséget adott nekik. Az első olyan brit uralkodó volt, akihez az emberek azonnal személyesen kapcsolódni tudtak világszerte - áll a búcsúüzenetben. A Fehér Ház közleménye kiemeli II. Erzsébet szerepét a jótékonyságban, olyan célok szolgálatában, amelyek lelkesítettek, felemeltek embereket és gyarapították lehetőségeiket. A királynő élen járt az újonnan létrejött független országok tiszteletében. Számára nagyon fontos volt a népek szabadságának ügye. Felidézik, hogy Joe Biden elnök 1982-ben találkozott először az uralkodóval egy szenátusi delegáció tagjaként, és 2021 júniusában az elnöki házaspárt fogadta II. Erzsébet. Az elnök reményei szerint szoros barátság fog kialakulni közte és az új brit uralkodó között. A búcsúüzenet azzal zárul, hogy II. Erzsébet öröksége kiemelkedő helyen szerepel majd a brit történelem lapjain és a világ történetében.

2022.09.08. 22:05

Tíz nap múlva temethetik II. Erzsébetet

II. Erzsébet királynőtől a halála esetére kidolgozott, London Bridge művelet nevű protokoll alapján várhatóan tíz nap múlva vesznek végső búcsút egykori angliai rezidenciáján, a London nyugati határában fekvő Windsor kastélyban, ott, ahol néhai édesapja és tavaly áprilisban, életének századik esztendejében elhunyt férje, Fülöp edinburgh-i herceg is nyugszik.

2022.09.08. 22:05

Harangzúgás Angliában

Holnap várhatóan egész Angliában megkongatják a templomok harangjait – közölte az angol egyház. A plébániatemplomokat, kápolnákat és katedrálisokat is arra biztatják, hogy szólaltassák meg a harangjaikat, és tartsanak egy istentiszteletet a királynő halálának tiszteletére.

2022.09.08. 21:58

Rendíthetetlen Erzsébetre emlékeztek az EU és a NATO vezetői

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Twitter-üzentében azt írta: mély szomorúsággal értesült Őfelsége II. Erzsébet haláláról. Mint írta: II. Erzsébet volt a világ leghosszabb ideig hivatalban lévő államfője, és az egyik legelismertebb személyiség világszerte. Bátorsága és odaadása, amellyel országát szolgálta, sokak számára az erő forrása volt, és stabilitást jelentett a legnehezebb időkben is. A királynő állhatatos elkötelezettsége hazája iránt, családja és népe iránti szeretete jellemezte hosszú uralkodását. Együttérzése és azon képessége, hogy kapcsolatot tudott teremteni bármely nemzedékkel, miközben ragaszkodott a számára oly fontos hagyományokhoz, a valódi vezetés példája volt. Az Egyesült Királyság legjobbjait, népét és értékeit testesítette meg - emelte ki Von der Leyen.

"Őszinte részvétemet fejezem ki a királyi családnak és a brit népnek" - írta az Európai Bizottság elnöke. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke üzenetében kiemelte, Erzsébet királynő, akit egykor "Rendíthetetlen Erzsébetnek" neveztek, szolgálatával és elkötelezettségével soha nem mulasztotta el megmutatni a tartós értékek fontosságát a modern világban.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár üzenetében azt írta: "mélységesen elszomorította" II. Erzsébet királynő halálának híre. Kiemelte: a királynő uralkodásának több mint 70 éve alatt önzetlenül vezette országát, és igazi közszolgálatot látott el. "Legmélyebb részvétem a királyi családnak, a NATO-szövetséges Egyesült Királyságnak, Kanadának, valamint a Nemzetközösség valamennyi tagjának" - tette hozzá Stoltenberg.

2022.09.08. 21:56

Közép- és Kelet-Európa is megemlékezik

Részvétüket fejezték ki a királyi családnak és a brit népnek az ukrán, román, cseh, lengyel vezetők II. Erzsébet brit uralkodó halála miatt csütörtök este.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Twitter-üzenetben fejezte ki az ukrán nép nevében részvétét a királyi családnak, Nagy-Britanniának és a Nemzetközösség országainak. "Mély szomorúsággal értesültünk Őfelsége II. Erzsébet királynő haláláról. Az ukrán nép nevében őszinte részvétünket fejezzük ki a királyi családnak, az egész Egyesült Királyságnak és a Nemzetközösség országainak ezzel a jóvátehetetlen veszteséggel kapcsolatban. Gondolataink és imáink önökkel vannak" - fogalmazott az ukrán államfő.

Milos Zeman cseh elnök "mély fájdalommal" tisztelgett II. Erzsébet alázata és nagysága előtt - közölte csütörtök este szóvivője a Twitteren. "A monarchia iránti elkötelezett szolgálata, hatalmas alázata és nagysága örökre a szívünkben marad" - mondta a 77 éves cseh politikus. Petr Fiala cseh miniszterelnök is részvétét fejezte ki a királyi családnak és a brit népnek. II. Erzsébet tavaly elhunyt férjével, Fülöp herceggel három napot töltött 1996 márciusában Csehországban. Találkoztak Václav Havel akkori elnökkel, íróval, emberi jogi aktivistával és ellátogattak Prágába és Brnóba.

Andrzej Duda lengyel elnök részvétüzenetében kiemelte: II. Erzsébet évtizedeken át annak a megtestesülése volt, ami valóban naggyá tette Nagy-Britanniát. "Hiányozni fog és emlékezni fogunk rá Lengyelországban és szerte a világon" - írta. Mateusz Morawieczki lengyel kormányfő "egy ikon, a brit hatalom, a kultúra és hagyományok jelképe" előtt tisztelgett a Facebook közösségi portálon. Klaus Iohannis román elnök részvéttáviratában hangsúlyozta: II. Erzsébet királynő hét évtizeden átívelő uralkodása a modern történelem alapjait rakta le, és a köz iránti lojalitás és elkötelezettség kivételes példája volt.

Nicolae Ciuca román miniszterelnök a kormány Twitter-oldalán azt írta: országa osztozik a brit nép és a brit királyi család gyászában. Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a Facebookon megjegyezte: II. Erzsébet a világon az egyik legjobban tisztelt és legjobban szeretett államfő volt. "Mi, erdélyiek, nagyra becsüljük, hogy az ükanyja révén a térség egyik ősi családjának a leszármazottja. Nyugodjék békében" - írta a romániai magyar politikus.

"A néhai Erzsébet királynő személyesen enyhítette a vitákat az Egyesült Királyság és Észak-Írország között, biztosította Nagy-Britannia stabilitását - jelentette ki Boris Kollár, a szlovák parlament elnöke, aki részvétét fejezte ki az Egyesült Királyságnak és a Nemzetközösség országainak. Kollár Szlovákia újkori történelme egyik legfontosabb pillanatának nevezte II. Erzsébet 2008. évi szlovákiai látogatását. "A legemlékezetesebb volt, amikor a királynő emlékművet avatott a Duna partján Dévénynél, amely a nyugati civilizációhoz való újbóli csatlakozásunkat jelképezni" - mondta a politikus.

2022.09.08. 21:55

Gyászolnak a nyugati világ vezetői

António Guterres, az ENSZ főtitkára és a nyugati világ vezető politikusai csütörtök este részvétüket nyilvánították II. Erzsébet brit királynő halála miatt. "II. Erzsébetet, mint az Egyesült Királyság leghosszabb életű legtovább uralkodó államfőjét, széles körben tisztelték könyörületessége, méltósága és elhivatottsága miatt világszerte. Nyugalmat sugárzó jelenlét volt elsöprő változások évtizedeiben, ideértve az afrikai és ázsiai gyarmati uralom felszámolását és a nemzetközösség fejlődését" - áll Guterres üzenetében. Az ENSZ főtitkára egyben részvétét nyilvánította a királynő hozzátartozóinak, a királyi családnak, valamint Nagy-Britannia és a brit nemzetközösség lakóinak. "Szeretném tiszteletemet leróni II. Erzsébet királynő előtt népe szolgálatában töltött megingathatatlan, életfogytig tartó elkötelezettsége miatt. A világ sokáig fog emlékezni elkötelezettségére és vezető szerepére" - tette hozzá.

"A legnehezebb szívvel fogadtuk II. Erzsébetnek, Kanada leghosszabban uralkodó királynőjének a halálát. Állandó része volt életünknek és a kanadaiaknak tett szolgálatai örökké fontos részét fogják képezni országunk törtében" - olvasható Justin Trudeau kanadai miniszterelnök közleményében.

Olaf Scholz német kancellár "példaképként és egyebek között Németországban is milliók ihleteként" méltatta II. Erzsébetet. Mindenek előtt "a második világháború borzalmait követő brit-német kibékülés érdekében" tett erőfeszítéseit emelte ki. Leszögezte, hogy ez nem merül feledésbe. "Hiányozni fog, nem utolsó sorban a csodálatos humora is" - írta Scholz.

Mario Draghi olasz miniszterelnök részvétnyilvánító üzenetében úgy fogalmazott, hogy II. Erzsébet "a világtörténelem főszereplője volt az utóbbi hetven évben". Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Királyságot és a nemzetközösséget "kiegyensúlyozottan, bölcsességgel, az intézmények és a demokrácia tiszteletben tartásával képviselte".

2022.09.08. 21:54

Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára részvétét fejezte ki

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke és Dobrev Klára, az ellenzéki párt európai parlamenti képviselője az MTI-hez csütörtök este eljuttatott közleményeikben fejezték ki részvétüket II. Erzsébet királynő, az Egyesült Királyság uralkodójának halála miatt. Gyurcsány Ferenc azt írta, hogy II. Erzsébet brit királynő a történelmi pillanat korszakos uralkodója volt, akit "nagyon messziről, innen egy másiknak tűnő világból" becsült. Hozzátette: az általa vezetett Brit Birodalom omlott össze az ő uralkodása alatt, ő meg vezette országát egy új világba, - mint fogalmazott - "megrendítően alázatosan, mégis magabiztosan". "Isten óvja a Királynőt! Óvja! Nemzetével együtt gyászolunk" - zárta sorait.

Dobrev Klára azt közölte, hogy II. Erzsébet uralkodása alatt a (brit) birodalomból ország lett. "De egy büszke, erős, sikeres ország. A világ egyik legerősebb, legsikeresebb országa" - fogalmazott. II. Erzsébet nem engedett a gyűlöletnek és nem hagyta, hogy a dicső múlt feletti kesergés feleméssze a jövőt. Nélküle nem biztos, hogy sikerült volna. Nyugodjon békében! - írta Dobrev Klára.

2022.09.08. 21:53

Az ír kormányfő gyászüzenete

Micheál Martin ír miniszterelnök kormánya nevében részvétüzenetet küldött Londonba II. Erzsébet brit királynő csütörtöki halálhírére reagálva. Azt írta közleménye szerint, hogy a legmélyebb együttérzéssel gondol a britekre szeretett uralkodójuk elvesztése miatt. Martin visszaemlékezett a 96 éves korában elhunyt uralkodó 2011-es írországi látogatására, amely szerinte kulcsfontosságú volt a brit-ír kapcsolatok normalizálásának folyamatában. Mint írta, a látogatás "hatalmas siker volt, nagyrészt a királynő szívélyes gesztusainak és meleg szavainak köszönhetően".

2022.09.08. 21:51

Emmanuel Macron: megőrzöm emlékemben Franciaország barátját

Emmanuel Macron francia államfő "Franciaország barátjának, a hazáját és az évszázadát meghatározó szívek királynőjének" nevezte a csütörtökön elhunyt II. Erzsébet királynőt, az Egyesült Királyság uralkodóját. "Őfelsége II. Erzsébet királynő a brit nemzet egységét és folytonosságát testesítette meg több mint hetven éven át. Megőrzöm emlékemben Franciaország barátját, a hazáját és az évszázadát meghatározó szívek királynőjét" - írta a Twitteren a francia elnök franciául és angolul, miután egy fotót is posztolt a 96 éves korában elhunyt brit uralkodóról.

Nicolas Sarkozy volt elnök (2007-2012) közleményében kiemelte, hogy II. Erzsébet királynő "a két ország közötti megingathatatlan barátság, és az azt megalapozó értékek jelképe volt". "Megőrzöm egy briliáns és szabad, nehéz feladatához hű szellem, egy alázatos és nagyvonalú személyiség emlékét, aki teljes nemzedékeket inspirált" - írta a volt államfő, aki megemlékezett a királynő "mosolyáról, hatalmas jóságáról és vidámságáról", valamint "annyira finom brit humoráról" is.

2022.09.08. 21:38

Közleményt adott ki az új király, III. Károly

Az új uralkodó már csütörtök este hivatalos közleményt adott ki.

2022.09.08. 21:21

Sárközi Mátyás: szeretett és tisztelt uralkodót veszített az Egyesült Királyság

Az InfoRádió londoni tudósítója emlékezik a 96 éves korában elhunyt II. Erzsébet királynőre.

2022.09.08. 20:56

Novák Katalin: a nőtől, az édesanyától, a királynőtől, az európai államfőtől búcsúzunk

A magyar köztársasági elnök az elsők között emlékezett meg a 96 éves korában elhunyt II. Erzsébetről.

2022.09.08. 20:48

Liz Truss: Isten óvja a királyt!

A friss brit miniszterelnök a Downing Street-i otthona előtt emlékezett meg az elhunyt II. Erzsébet királynőről.

2022.09.08. 20:35

A trónörökös, Károly lett a brit uralkodó II. Erzsébet halála után

A királynőt életének 97., uralkodásának 71. esztendejében érte a halál nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában. Halálának pillanatától elsőszülött fia, a 73 esztendős eddigi trónörökös, Károly a brit uralkodó.

2022.09.08. 20:17

Orbán Viktor is búcsúzik II. Erzsébettől

A miniszterelnök is megemlékezett a brit királynő haláláról.

2022.09.08. 19:42

Elhunyt a brit királynő

Elhunyt II. Erzsébet királynő, az Egyesült Királyság uralkodója - közölte csütörtökön a Buckingham-palota.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×