eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
ANCONA, ITALY - AUGUST 23: Fratelli dItalia Leader Giorgia Meloni delivers her speech during the start of electoral campaign ahead of the Italian general election, on August 23, 2022 in Ancora, Italy. (Photo by Antonio Masiello/Getty Images)
Nyitókép: Antonio Masiello/Getty Images

Molnár Anna: vitával indult a kampány, de nincs vita, a jobbközép az esélyes

A pártok képviselőinek nyilvános vitájával elkezdődött Olaszországban a választási kampány. A voksolást szeptember 25-én rendezik.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tanszékvezetője elmondta, hogy a vitában az összes nagyobb párt képviseltette magát, csak a Giuseppe Conte vezette „Öt Csillag Mozgalom” (M5S) maradt távol. Molnár Anna azt mondta, hogy az ő támogatottságuk az utóbbi időben nagyon lecsökkent. Míg a 2018-as választásokon még 30 százalék fölötti eredményt értek el, jelenleg már csak nagyjából 10 százalék körüli a népszerűségük. Ennek okai között az Olaszország-szakértő a párton belüli vitákat és szakadásokat említette. Az M5S egyik meghatározó politikusa, a jelenlegi külügyminiszter, Luigi di Maio májusban ki is lépett a pártból, és egy új csoportot hozott létre. Ez most a baloldallal indul együtt a választásokon – közölte az NKE tanszékvezetője.

Mint mondta,

ez a rengeteg változás alaposan átrendezte az olasz belpolitikát.

Most, a kampány kezdetén, a legesélyesebbnek a jobbközép pártokat tartják. A szakértő szerint ennek egyik fő oka, hogy ezek a pártok lényegében egy kompakt csoportot alkotnak, míg egyébként az olasz pártrendszer eléggé széttöredezett.

Molnár Anna beszélt a jobbközép tömörülésen belüli erőviszonyokról is. Eszerint a legnagyobb támogatottságot Giorgia Meloni pártja, az Olaszország Fivérei Szövetség (FdI) élvezi. Ezt követi a Liga, Matteo Salvinivel, illetve a Hajrá Olaszország, Silvio Berlusconival az élén. Ugyanakkor ezen a választási szövetségen belül vannak még kisebb pártok is, amelyeket mérsékelteknek neveznek.

Az NKE tanára elmondta, hogy a másik oldalon, „Demokraták és progresszívek” névvel, a Demokrata Párt is létrehozott egy közös választási listát, több kisebb baloldali párttal együtt. De a baloldalon ettől függetlenül még más pártok is indulnak, például a zöldek.

Molnár Anna szerint az olasz választási struktúrát tovább bonyolítja, hogy az Öt Csillag Mozgalom szintén külön indul. Pedig a párt korábban a baloldal szövetségese volt és még együtt is kormányoztak, „De nagyon sok törés volt a két partner között” – tette hozzá az olasz ügyek szakértője.

Az NKE tanszékvezetője azt is megemlítette, hogy a mindezeken kívül még van egy önmagát „harmadik pólusnak” nevező csoportosulás is. Ez a Matteo Renzi korábbi miniszterelnök vezette, Élő Olaszország nevű párt. „Ők is gyakorlatilag egy külön listát hoztak létre, amelyen igyekeznek megméretni magukat" – mondta az egyetem tanára.

Molnár Anna azt is közölte, hogy a bejutási küszöb az önállóan induló pártok esetében 3 százalék, míg a koalíciók számára 10 százalék. Azt is hozzátette, hogy

a választási kampány legfontosabb témái minden bizonnyal az adórendszer, az energiapolitika és az oktatás lesznek,

hiszen ezek uralták a mostani vitát is.

„Nyilván még a gazdaság és a munkahelyteremtés is fontos kampánytéma lesz" – vélekedett Molnár Anna, az NKE tanszékvezetője, Olaszország-szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×