INFORÁDIÓ
2022. szeptember 26. hétfő
Jusztina, Pál

vírus

szúnyog

terjedés

STRATHAM, NH - JUNE 9:  Dragon Mosquito Control employee Diana Eddins-Wiggin sprays a home to help keep down the mosquito population June 9, 2005 in Stratham, New Hampshire. As the wet spring weather moves into the heat of summer, experts expect a mosquito explosion, some of which carry the West Nile Virus and Eastern Equine Encephalitis (EEE). Last year EEE killed three people in the state of Massachusetts.  (Photo by Darren McCollester/Getty Images)

Emberekre és lovakra veszélyes vírus terjed Európában

Egyre több a nyugat-nílusi vírussal összefüggésbe hozható megbetegedés Olaszországban. Aggodalomra adhat okot, hogy az Afrikában, a Közel-Keleten és Ázsiában őshonos betegség már Szerbiában és Szlovákiában is megjelent.

"Ez a vírus már régen itt van Európában, Magyarországon is rendszeresen tapasztaljuk a jelenlétét. Kimutatjuk PCR- és szerológiai vizsgálattal, emberben és állatban egyaránt előfordul" – mondta az InfoRádiónak Rusvai Miklós víruskutató. Hozzátette: a vírusnak különböző vadmadarak a gazdái, leggyakrabban szúnyogok viszik át lovakra és emberekbe. A fertőzés a lóban és az emberben is a tünetmentességtől a súlyos, adott esetben halállal, ló esetében elhullással járó agyvelőgyulladásig terjed. Évente több esetben diagnosztizálnak lovakban nyugat-nílusi fertőzés következtében történő elhullást.

A szakértő szerint emberi haláleset Magyarországon még csak egyszer, három évvel ezelőtt történt, de a fertőzés gyakorinak számít.

Az agyvelőgyulladásos esetek hátterében a kullancs okozta agyvelőgyulladás mellett a második helyen áll, de sok esetben gyakrabban is okozhatja a betegséget.

"Magyarországon olyan értelemben van ok aggodalomra, hogy a lovak esetében tudunk védelmet biztosítani vakcinával, emberek esetében nem. Szerencsére

a súlyos, vagy akár fatális kimenetelű agyvelőgyulladás rendkívül ritka, tehát ebben az esetben nem feltétlenül kivitelezhető a széleskörű vakcinázás."

Rusvai Miklós szerint sokkal inkább a szúnyoggyérítés, és a szúnyogcsípés elkerülése a fontos, vagyis az, hogy lehetőleg minél kevesebb lehetőséget adjunk a fertőződésre.

A virológus hozzátette: több hasonlóság van a koronavírus és a nyugat-nílusi láz tünetei között, mert ez utóbbi is okozhat hőemelkedést, légzőszervi tüneteket, általános rosszullétet, tehát bágyadtságot, étvágytalanságot és fáradékonyságot. Vagyis tünetei alapján a jelenlegi omikron-fertőzéstől nem igazán különíthető el, mint ahogy a megfázástól vagy a nyári náthától sem. Különbség lehet, hogy miután a nyugat-nílusi láznál a szúnyog a fertőzési forrás, ezért általában májustól októberig jelenik meg. Az ősz végi, téli időszakban ez a fertőzésátvitel nem lehetséges, mert nincsenek szúnyogok.

(A nyitókép illusztráció: egy szúnyogirtást végző cég alkalmazottja bepermetez egy otthont, hogy segítsen visszaszorítani a szúnyogpopulációt Strathamben, az Egyesült Államokbeli New Hampshire-ben. A felvétel készültekor, 2005-ben csapadékos tavasz fordult nyári melegbe, és a szakértők "szúnyogrobbanásra" számítottak, figyelmeztetve, hogy ezek egy része a nyugat-nílusi vírust terjeszti.)

Nyitókép: Darren McCollester/Getty Images

Kapcsolódó hang

Emberekre és lovakra veszélyes vírus terjed Európában
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018